ДМИТРО КРУКОВСЬКИЙ ПРО ДЕРЖФІНКОНТРОЛЬ НА ХЕРСОНЩИНІ

2 года назад 0

    Як відомо, ефективне витрачання бюджетних коштів неможливе без фінконтролю. В цьому переконують державні аудитори (у минулому – КРУ), які тримають високу планку професійності, що підтверджують їх вагомі результати діяльності. Громадськість отримує чимало інформаційних повідомлень від херсонських фахівців.

    Окремі підсумки херсонських аудиторів коментує  Дмитро Круковський , начальник Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області.

— Дмитре Валерійовичу, коротко розкажіть про державний фінансовий контрол ь  на Херсонщині у 2021 році?

— Заходи регіонального фінансового контролю націлені на охоплення найбільш ризикових сфер та фінансових потоків. Аудитори здатні комплексно оцінити існуючий стан справ на підконтрольних об’єктах, виявити недоліки в бухгалтерській роботі, проаналізувати причини їх появи, запропонувати шляхи усунення та попередження у майбутньому. Від початку року, за результатами державних фінансових аудитів, наші фахівці виявили неефективних управлінських дій та ризикових операцій на суму 414,8 млн грн. А засоби масової інформації вже повідомили про впровадження об’єктами контролю наших пропозицій за результатами державних фінансових аудитів. Зокрема, після відвідин аудиторів отриманий економічний ефект на суму 38,4 млн грн у 2021 році.

— Які ж порушення ви виявляєте при інспектуванні  місцевих бюджетів?

— Фіксуємо недоліки при управлінні земельними ресурсами територіальних громад. По-перше, факти зволікання орендарів щодо підвищення орендної плати, ненадходження додаткових щорічних доходів; несплата в повному обсязі коштів за використання земельних ділянок. Від цього місцеві бюджети втрачають чимало фінансових надходжень. Додам, що серед типових порушень фінансово-бюджетної дисципліни — недотримання вимог чинного законодавства з оплати праці, проведення закупівель за державні кошти з порушенням законодавства, оплата завищених обсягів робіт та послуг.

— Дмитре Валерійовичу, влада та головні розпорядники коштів міського бюджету вживають певні заходи щодо  максимального залучення всіх джерел при формуванні доходів місцевого бюджету. Що говорять результати інспектування державних аудиторів?

— Дepжaвний фiнaнcoвий aудит бюджeту мicтa Херсона проведений за останні три роки. Робоча аудиторська група проaнaлiзувала, пepeвipила зaкoнніcть тa ефективність формування, викoнaння мicцeвoгo бюджeту. Наші аудитори інспектували pяд дeпapтaмeнтiв тa упpaвлiнь міської ради. Зібрано iнфopмaцiю в уcтaнoвax, opгaнiзaцiяx тa пiдпpиємcтвax, якi oтpимувaли кoшти мicцeвoгo бюджeту тa викopиcтoвувaли кoмунaльнi pecуpcи.

Спочатку наведу окрему цифру щодо запровадження збору за місця для паркування транспортних засобів, на території міста. Треба при цьому зазначити: бюджетом недоотримано додаткових надходжень на загальну суму 8,4 млн грн. Інших прикладів безгосподарного менеджменту вистачає.

— Що скажете про різні «здобутки» управлінців міського рівня?

—  Департамент житлово-комунального господарства оплатив акти наданих послуг з механізованого покосу трави за завищеною калькуляцією, що призвело до зайвих видатків з міського бюджету на оплату послуг на загальну суму 562,5 тис. грн Щодо Управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв’язку Херсонської міської ради. Було збільшено кошторисну вартість об’єктів дорожнього господарства з причини неритмічного фінансування програм. Зокрема, за рахунок збільшення ціни на відповідні матеріали, що призведе в подальшому до додаткового витрачання бюджетних коштів на суму 50,4 млн грн. У сфері охорони здоров’я комунальні некомерційні підприємства не забезпечили укладання з пацієнтами декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу. Таким чином, втрачена можливість додатково отримати надходжень від НСЗУ розрахунково на суму 64,1 млн грн.  

—  Роками діяльність комунальних підприємств передусім пов’язана з бюджетним фінансуванням. Приміром, шляхом поповнення їх статутних капіталів, надання пільг та фінансової підтримки. Де аудитори знаходять чимало фінансових прогалин?

— Насамперед варто сказати, що будуютьcя пapтнepcькi вiднocини з мicькoю владою. Звісно, зapaди змiцнeння фiнaнcoвoї диcциплiни, налагодження cпiвпpaці з питaнь дepжaвнoгo кoнтpoлю.

Наголошую, місцева влада минулих каденцій слабко координувала комунальний сектор, що не сприяло підвищенню ефективній діяльності підприємств комунальної власності територіальної громади Херсона.   Наведу наступні приклади. Зокрема, з причини непроведення МКП «Херсонтеплоенерго» претензійно-позовної роботи щодо заборгованості, тепловики можуть позбутися права стягнути боргових зобов’язань на суму 43,3 млн грн.

Якби НКРЕКП вчасно затвердило для Херсона тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення на рівні економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, щоб дозволило водоканалу додатково отримати доходи на суму 25,6 млн грн. Тоді б вдалося уникнути нарахування штрафних санкцій по виконанню договірних зобов'язань Херсонводоканалу.

— Здійснення державного фінансового контролю повністю в онлайн-режимі фантазія чи вірогідна реальність?

— Ще кілька років тому така форма онлайнового держфінконтролю сприймалася фантастичною. Уряд активно цифровізує та впроваджує електронні послуги.

Моніторимо публічні закупівлі. Результати електронних торгів та перевірок закупівель також підтверджують недостатній рівень фінансової дисципліни в структурних підрозділах Херсонської міської ради. Адже проведеними дослідженнями ризикових операцій публічних закупівель та моніторингів 24 процедур закупівель, що здійснювались підконтрольними установами, встановлено порушень законодавства у сфері закупівель за процедурами загальною вартістю близько 147,6 млн грн.

Отже, йдемо «в ногу з часом».

Розмову вела Анна Рафієнко