До фірм з працевлаштування за кордоном посилили ліцензійні вимоги

6 лет назад 0

Віднині посередники з працевлаштування за кордоном мають забезпечити зазначення в договорі клієнта з роботодавцем чітких умов праці, а також надання медичної допомоги, соціального страхування, відшкодування завданої шкоди, заподіяної здоров’ю.

Як повідомляє Урядовий портал, відповідні зміни передбачені прийнятою постановою Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном», передає «Закон і Бізнес».

Документом, зокрема, передбачено посилення соціального та правового захисту громадян України, які працевлаштовуються за кордоном, та відповідальності ліцензіатів за порушення вимог ліцензійних умов.

Відтепер роботодавці мають обов’язково зазначити в трудовому договорі (контракті) відомості про:
– умови праці (зокрема забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці);
– оплату праці (зокрема розмір гарантованої заробітної плати), відрахування із заробітної плати;
– тривалість робочого часу і часу відпочинку тощо.

Також у договорі мають бути передбачені відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю внаслідок нещасного випадку на виробництві або тимчасової непрацездатності та умов репатріації трудового мігранта.

«Клієнт ліцензіата отримує безоплатно достовірну інформацію про умови праці та умови проживання у державі працевлаштування. Лише після цього ліцензіат укладатиме з клієнтом письмовий договір про надання послуг із посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Таким чином забезпечується підвищення відповідальності посередника за надану інформацію та посилення захисту трудового мігранта від дій недобросовісних посередників» , – ідеться в повідомленні КМ.

Згідно зі змінами ліцензіат зможе вести діяльність лише у нежитловому приміщенні, що належить суб’єкту господарювання на праві власності або користування. З’явилися і кадрові вимоги до провадження ліцензіатом господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Нагадаємо, посередників з працевлаштування українців за кордоном пропонують штрафувати за створення ризиків для заробітчан потрапити в рабство. Відповідний законопроект (№6275) підтримав Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.