Дочекалися. В Україні позбудуться іноземців у наглядових радах державних компаній

2 года назад 0

В Україні ухвалено закон, який має на меті позбавити наглядові ради державних компаній від іноземців.

Цей закон, що має назву "Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення моніторингу потенційних загроз національній безпеці України у сфері економіки", передбачає норми, які різко обмежать присутність іноземців у керівництві українськими державними компаніями.

Про це розповів у своєму Telegram-каналі нардеп від фракції "Голос", перший заступник керівника Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Закон передбачає ретельний моніторинг "наявних та потенційних загроз національній безпеці України і створення умов для виявлення та вжиття заходів для нейтралізації їхнього впливу на діяльність державних підприємств, товариств та банків". Він стосується усіх підприємств, в яких частка держави становить понад 50%.

Кожна державна компанія, якої стосується цей закон, вирішуватиме сама, що може бути "потенційною загрозою національній безпеці". Єдине, що є загальним для всіх — визначення виключного місця виконання обов’язків керівництва та членів наглядової ради. Ті, хто вчасно (упродовж 48 годин) не прибув до нового місця виконання обов'язків, достроково звільняються з посад, які вони обіймають. Причому, без виплати компенсації за дострокове звільнення.

За словами члена наглядової ради ПриватБанку Романа Сульжика, цей закон має на меті створити правові підстави для звільнення іноземних громадян із наглядових рад державних банків і компаній.

Напевно, потрібно було, щоб почалася повномасштабна війна, щоб у керівництві країни нарешті “здогадалися” видалити іноземців з наглядових рад надважливих державних підприємств, серед яких, наприклад, “Укроборонпром.”, “Укропошта”, “Укрзалізниця” та інші.