Досі в російському полоні перебувають два міських голови з Херсонщини – Асоціації міст України

5 месяцев назад 0

Станом на 7 грудня в російському полоні досі перебувають двоє міських голів із Херсонської області. З усієї України їх п’ять.

Про це Медіаплатформі “Вгору” повідомила директорка Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська.

За її словами, раніше в російському полоні перебували 14 міських голів із Херсонської області, згодом звільнили 12 з них.

Як відомо, досі незаконно ув’язненими залишаються мер Херсона Ігор Колихаєв та мер Голої Пристані Олександр Бабич. Також у полоні перебуває і колишній міський голова Херсона Володимир Миколаєнко. 

Про викрадення Ігоря Колихаєва стало відомо 28 червня 2022 року. 3 вересня Міжнародний комітет Червоного Хреста офіційно підтвердив його статус полоненого. Син міського голови Святослав напередодні казав, що російська сторона подала Колихаєва до списку полонених, і він перебуває на території РФ.

28 березня 2022 року представники Росії вивезли Голопристанського міського голову Олександра Бабича. За словами дружини мера, наразі Олександр перебуває в Сімферопольському СІЗО № 2. Російська сторона відмовляється це визнавати. 2 вересня СБУ повідомила про підозру Пилипу Квартнику за незаконний наказ на затримання Олександра Бабича.

У вересні Лариса Оленковська повідомляла, що Володимир Миколаєнко перебуває на території РФ в одному з таборів Воронезької області. Чоловік  відмовився сказати на камеру російському каналу "Известия", що український воєнний діяч Роман Шухевич воював за нацистську Німеччину.  

Окрім того, у вересні стало відомо, що на Херсонщині з початку повномасштабної війни російські окупанти викрали 71 представника українського місцевого самоврядування та органів влади. Це найбільша кількість викрадень українських посадовців зі всіх областей.