Глава СБУ розкрив деякі подробиці спецоперацій з підриву Кримського мосту

9 месяцев назад 0

Глава Служби безпеки України Василь Малюк розповів деталі спецоперації з підриву Кримського мосту 8 жовтня 2022 року та 17 липня 2023 року.

Він дав інтерв'ю журналу NV.

Про перший удар по мосту 8 жовтня 2022 року:

«Розробкою та реалізацією спецоперації з мостом займався я особисто та двоє моїх довірених співробітників».

СБУ, за його словами, виношувала ідею підриву Кримського мосту ще з весни 2022 року. Розглядали різні варіанти. Думали переправити вибухівку в товарних вагонах. Але росіяни заборонили провезення залізничною частиною мосту будь-яких вантажів, крім військових. Потім був варіант з фурою, завантаженою бочками з олією, але він не гарантував «непомітності».

Малюк вигадав варіант із вибухівкою, обережно обмотаною целофановою плівкою. Такий вантаж — великі рулони — виглядав абсолютно цивільним і не повинен був викликати підозр.

СБУ розрахувала товщину шару плівки, достатню, щоб приховати від митних сканерів накачані сумішшю гексогену металеві циліндри-сердечники. Рулонами» забили цілий контейнер — їхня сумарна вага у тротиловому еквіваленті відповідала 21 т, або 42 російським «гіперзвуковим» ракетам Кин­джал.

Після «першої проби пера» в СБУ одразу взялися за розробку нового удару по мосту.

Велику роль у реалізації цієї ідеї відіграв керівник одного з управлінь військової контр­розвідки — офіцер на псевдо Хантер, який доклав руку до створення морських дронів.

“Українські спецслужбісти створили начинені вибухівкою дистанційно керовані плавзасоби-камікадзе, зроблені з унікального матеріалу, непомітного для ворожих РЛС, конструкція яких передбачала три види управління і самознищення в разі необхідності”, – пишуть в інтерв'ю.

Унаслідок атаки обвалилася час­тина прольоту автомобільної частини моста. 

«Це було непередаване відчуття. Багато місяців розробки й успіх — словами важко таке описати», — каже про свої емоції Малюк.

Нагадуємо, що 8 серпня 2022 року рух кримським мостом був перекритий. Зруйнована частина дорожнього полотна.

Уночі, 17 липня, сталася атака на Керченський міст. СБУ пообіцяла розкрити деталі атаки на Керченський міст, але після перемоги України у війні проти РФ.