Херсонець намагався обікрасти квартиру адвоката, але попався

6 месяцев назад 0

Херсонський міський суд призначив жителю обласного центру Олександру Потану п’ять років позбавлення волі за спробу обікрасти квартиру, з якої мешканці виїхали через окупацію та обстріли. 

Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень.

За матеріалами кримінального провадження, близько опівночі, 30 травня 2023 року, чоловік зламав розвідним ключем замок на дверях і пробрався у квартиру, яка довгий час пустувала. Співробітники обласного Управління поліції охорони затримали Потана на місці злочину. У кишені його куртки вже лежали 100 доларів США, 200 тенге Казахстану, 1000 лір Туреччини, срібний ланцюжок та срібна сільниця власника квартири.

До затримання чоловік не працював, проживав у співмешканки.

Будь-яка крадіжка в умовах воєнного стану одразу кваліфікується за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України, яка передбачає від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Згідно з даними сайту «Судова влада», потерпілий – повний тезка херсонського правника, власника та директора адвокатського бюро Юрія Загродського.

До кримінального провадження потерпілий додав цивільний позов, у якому просив суд стягнути з обвинуваченого 4,5 тисячі гривень матеріальної шкоди (витрати на поїздку до слідчого) та півмільйона моральної шкоди.

У суді Олександр Потан просив суворо не карати його, посилався на те, що виховує двох маленьких доньок. У скоєному розкаювався, але цивільний позов потерпілого не визнавав. Мовляв, він ті витрати на поїздку до слідчого нічим не підтвердив, а моральної шкоди взагалі ніякої не було.

Суд не взяв до уваги слова Потана про доньок, оскільки у їх свідоцтвах про народження він батьком не вказаний. Але призначив мінімальний термін покарання – п’ять років позбавлення волі.

Щодо цивільного позову потерпілого, то його задоволено частково. У компенсації матеріальних витрат відмовлено, а «вартість» моральної шкоди зменшено до п'яти тисяч гривень.

Також, як писала Медіаплатформа “Вгору”, за спробу дати хабар засуджено жителя Білозерської громади Херсонської області Олега Булигіна.