Херсонщина вшанувала п’яті роковини пам’яті захисників Донецького аеропорту

4 года назад 0

Сьогодні, 20 січня, у приміщенні Міжнародного аеропорту «Херсон» відбувся захід з вшанування героїв-«кіборгів», які загинули під час героїчної оборони Донецького аеропорту.

Військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. За стійкість і безстрашність українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами». Внаслідок підриву терміналу ДАП з 18 по 21 січня 2015 року, під час якого загинуло 58 оборонців, було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу. Після чого цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових.

Їхня героїчна оборона стала символом незламності та мужності українських захисників, які ціною власного життя виборювали волю і незалежність нашої держави від російського окупанта.

«Це зовсім молоді люди: чиїсь діти, наречені, батьки… Їм ще жити і жити. Дякую захисникам Батьківщини, дякую матерям, котрі виховали таких патріотів. На жаль, війна забирає кращих» , – зазначив перший заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук під час меморіального заходу.

За його словами, за час війни проти окупанта ми втратили більше 10 тис. військових та добровольців, ще близько 2 млн осіб були вимушені покинути свої домівки і стати переселенцями.

«Зруйновано Донбас, підкошено економіку… Нам, представникам влади, ще багато років необхідно плідно працювати над тим, аби все відновити. Але разом ми показали ворогові і продовжуємо показувати щодня, що український народ непереможний!» , – резюмував перший заступник голови облради.

У рамках заходу родини загиблих Героїв, представники обласної та міської влади, представники громадськості та військовослужбовці вшанували всіх кіборгів хвилиною мовчання та помолилися за упокій їхніх душ.