Херсонська громада висунула свої вимоги до перевізників

7 лет назад 0

Сьогодні, під час проведення громадських слуханнь з приводу підняття ціни на проїзд в херсонських маршрутках, присутня громада оголосила свої вимоги до перевізників.

Так, на думку загалу, перевізникам спочатку треба виконати поставлені перед ними вимоги, а вже після цього підіймати ціни на проїзд.

Виконкому Херсонської міської ради: До задоволення нижченаведених вимог громади не приймати підготовлений проект рішення про загальне підвищення тарифу через сумнівність та відверту дезінформацію у наданих перевізниками розрахунках.

  • Міському голові міста Херсон: Створити спільну комісію з 10 членів, паритетно від міського самоврядування з представниками перевізників (5 членів) та громадськості (5 членів, запропонованих персонально на Громадських слуханнях, список додається). Комісії в трьохмісячний термін розробити і подати на затвердження міської ради проект положення про перевезення пасажирів міським автотранспортом загального користування та про граничні тарифи на перевезення одного пасажира. Здійснювати заходи із змін у той чи інший бік тарифів на перевезення лише на підставі положення, при розробці якого врахувати усі наступні вимоги громадськості.
  • Введення електронного квитка на всі види громадського транспорту як однієї з підстав дозволу на часткове підвищення ціни. Валідатори мають списувати гроші на користь перевізника з спеціальних карток («проїзних»), або банківських карток осіб, що не мають «проїзних».
  • При прийнятті розрахунків перевізників не користуватися їх власними даними про обсяг перевезень через зацікавленість у заниженні і неможливість документально перевірити. Замість даних перевізників використати дані наукового дослідження ХНТУ, зроблене на замовлення Управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв’язку Херсонської міської ради станом на грудень 2016 із розроблення маршрутної мережі міських автобусних маршрутів загального користування. Даненаукове дослідження включає аналіз пасажиропотоку та інших показників, які є відправними для розрахунку оптимального тарифу для перевезень. Надалі проводити замовлення незалежній організації публічногощорічного моніторингу для уточнення і можливого коригування фактичних обсягів перевезень.
  • Виходячи з наданих перевізниками розрахунків, потреби в збільшенні тарифу у них виникли через вкрай низьке завантаження пасажирами автобусів. У таких умовах наявність там стоячих місць є зайвою. Таким чином, доцільно дозволити підвищення тарифу перевізникам лише для автобусів, що братимуть пасажирів лише в межах наявних сидячих місць.
  • Оформлення електронних «проїзних» і зарахування на них коштів доручити за встановленими вимогами установам комерційних банків на засадах вільного вибору користувача та з можливістю надання «проїзному» інших функцій платіжної картки поточного рахунку або навпаки, наданню існуючим платіжним карткам функцій «проїзного».
  • Градація вартості проїзду у маршрутках за довжиною маршруту. Чому вартість у маршруті №3 (Комишани — Острів) або 38 «Антонівка-Острів» дорівнює вартості проїзду у "шістці" (Фрегат — 4-й Таврійський)? Відстані зовсім різні. Для цього до практичного ведення електронного квитка доцільно на зупинках першої половини маршруту розрахунок здійснювати при виході (звичайна ціна), надалі при вході (звичайна ціна) або при виході (збільшена ціна). Звісно, що єдиною можливістю пасажира довести, що він їде менше половини відстані і не повинен сплачувати підвищену ціну, є квиток з зазначеною на ньому вартістю та датою, а в подальшому – виданий валідатором чек.
  • При формуванні створеною міським головою тимчасовою комісією граничних тарифів на перевезення одного пасажиру дотримуватись принципу підвищення комфорту та відповідності стану транспорту вартості проїзду, зокрема у прямому зв’язку забезпеченого комфорту і дозволеної ціни (граничного тарифу). Встановити базовий тариф на існуючому рівні (3 грн/пасажироперевезення). Збільшити граничний тариф для: а) маршрутів довжиною понад 10 км в один кінець, для пасажирів, що проїхали понад цю відстань – на 33,333%, а понад 20 км для відповідних пасажирів – на 66,667%; б) автобусів, де заборонено користування стоячими місцями – на 67,667%; в) автобусів, обладнаних працюючими кондіціонерами, з 01 травня до 30 вересня, за умови роботи таких кондиціонерів – на 33,334%; г) для автобусів, обладнаних працюючими валідаторами без права пасажирам вносити плату за проїзд готівкою – на 33,334%. В разі здійснення перевізником на конкретному автобусі понад одного з зазначених покращень, складати між собою і додавати розміри збільшення граничної ціни, але не більше її подвійного значення. Усю інформацію про конкретні умови комфорту на даному автобусі, що дають право на підвищення граничної вартості, саму фактичну вартість проїзду, та назву підприємства-перевізника, обовязково розміщувати на автобусах для безперешкодного огляду ззовні поруч з номером маршруту (у відповідального перевізника), або з описом маршруту (у «вільноохочого» перевізника) і прийняття рішення про доцільність користування даним автобусом.
  • Прибрати практику підвезення пасажирів маршрутних таксі до приватного ТРЦ "Фабрика". Або зобов'язати останню оплачувати за 1 грн. в бюджет міста з кожного пасажира на тих маршрутах, що роблять коло по своєму маршруту.
  • Переглянути порядок конкурсів на маршрути. За підсумками конкурсу визначати т. зв. «відповідального перевізника», зобов'язаного забезпечити на маршруті розрахунковий мінімум екіпажів з дотриманням графіку, допускати поза графіком на маршрут в порядок повідомної реєстрації будь-яких інших перевізників (т.зв. «вільноохочих») за умови наявності у них не менше 10% міських маршрутів у відповідальності (тобто як у «відповідальних перевізників»), обладнанням їх автобусів працюючими валідаторами, та виключне отримання оплати за проїзд через валідатори, з подальшим зниженням до 5% по мірі зростання числа перевізників. Вільноохочим перевізникам зазначати на автобусах усю інформацію про умови ціноутворення відповідно до п.8 цієї Доповіді, та опис маршруту (назви не менше 3-х ключових зупинок), але без номеру маршруту. Вільноохочий перевізник має право відхилятися від маршруту відповідального перевізника, на якому він працює, але виключно з зазначенням усіх зупинок, через які проходить частина маршруту за відмінним напрямком. Відхилення реєструється шляхом повідомлення Управлінню транспорта. Управління має право обгрунтовано заборонити вільноохочому перевізнику відхилення від маршруту. В разі повного дублювання вільноохочим перевізником маршруту і зупинок відповідального перевізника, він має право зазначати номер маршруту з приміткою про свій статус вільноохочого.
  • Для недопущення нечесної конкуренції заборонити простой на зупинках більше 3 хвилин. За порушення за скаргами конкурентів або третіх осіб з відеодоказами позбавляти перевізника права працювати на даному маршруті.
  • Зобов'язати екіпажі мати не тільки в салоні, але і зовні чітку ідентифікацію перевізника та тарифної політики на даному маршруті. Дозволити розміщувати цю ідентифікацію в поєднанні з рекламою перевізника та його послуг.
  • Монетизувати пільговий проїзд усіх пільгових категорій дорослого населення, скасувати відповідно безкоштовний проїзд. Суми компенсацій витрат на проїзд пільговим категоріям зараховувати на відкриті на них карткові рахунки (зокрема «проїзні»)
  • Обов'язкове дотримання водіями і власниками, зокрема при налаштуванні валідаторів, усіх норм щодо перевезення пільгових категорій громадян (дітей шкільного віку з 1 жовтня до 15 травня), яким діючою нормативною базою надається не безкоштовний проїзд, а знижка 25%. Особам, що сплатили вартість проїзду зі знижкою 25%, мати при собі для перевірки документ, що підтверджує особу та вік.
  • За скаргами конкурентів або третіх осіб з відеопідтвержденням, встановити окремим рішенням систему адміністративних штрафів для перевізників з відкритим (в межах, що не стосуються персональних даних) розглядом справи на адміністративній комісії, за повторне порушення окрім штрафу, позбавляти перевізника права працювати на даному маршруті поза залежністю, є він на ньому відповідальним чи вільноохочим перевізником.
  • Скарги і реагування на них розміщувати на сайті міськради.
  • Підвищення вартості проїзду має відбуватись виключно із оприлюдненням розрахунків, які доводять необхідність такого підвищення та через проміжок часу, достатню для експертизи зацікавленими особами оприлюдненого розрахунку.
  • Херсонській міській раді: В разі ігнорування чи відхилення Виконкомом Херсонської міської ради резолюції цих Слухань та/або невидання міським головою м. Херсону розпорядження про створення тимчасової робочої комісії на зазначених у п.2 Резолюції засадах, а також в разі, якщо протягом відведеного їй часу комісія не зможе створити проекту положення про перевезення пасажирів міським автотранспортом загального користування, або проект цього положення не міститиме зазначених у п.-п.3-17 цієї Резолюції рекомендацій – відповідно відмінити рішення виконкому про підвищення тарифів та/або створити таку тимчасову комісію на паритетних засадах з громадськістю в новому складі, залучивши від громадськості членів відповідно до консультацій із Громадською радою при Херсонському міському голові.