Херсонські гідрометеорологи повідомили про погоду у першій декаді листопада

4 года назад 0

Херсонський обласний центр з гідрометеорології повідомив про погоду в нашому регіону протягом першої декади поточного місяця.

На початку першої декади листопада через адвекцію холоду, яку приніс малоактивний фронт, відмічалось зниження температури повітря. Надалі територія області знаходилась під впливом теплого сектору циклону. Часом спостерігались невеликі, місцями помірні дощі, тумани.
Середня декадна температура повітря становила 9,9-12,7° тепла, що на 3,8-6,3° вище кліматичної норми (1961-1990 рр.). Слід відмітити, що в цьому році перша декада листопада за погодним режимом виявилась надзвичайно контрастною. У перші дні періоду середні добові температури повітря за показниками більш відповідали початку грудня та становили 1° морозу — 3° тепла. В середині декади відбулось підвищення середньої температури до 12,5-17,0° тепла, що більш характерно показникам другої половини вересня.
Максимальна температура повітря підвищувалась до 20-23° тепла, у Приазов’ї до 24-26° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 2-7° морозу.
Цієї декади по м. Херсону відмічено декілька температурних рекордів, тобто були перевищені абсолютні значення максимальної та мінімальної температури повітря. Так, 4 та 7 листопада вдень температура повітря підвищувалась до +19,4° та +20,3° відповідно. 7-8 листопада були зафіксовані найтепліші ночі – стовпчик термометра не знижувався нижче +14,3° та +13,3° відповідно.
Кількість опадів за декаду склала на більшій частині території області 1-3 мм (22-40% норми), на заході та півночі області випало 19-24 мм (238-264% норми).
Агрометеорологічні умови декади для подальшого росту та розвитку озимих культур складались добре. Осіння вегетація рослин тривала. На початку періоду під час зниження температурного режиму ріст рослин уповільнювався.