Херсонські школяри беруть участь у конкурсі учнівських історичних проектів

6 лет назад 0

26 січня в Україні стартував конкурс учнівських проектів з історії «Історія моєї громади: минуле заради майбутнього». Протягом двох місяців дослідницькі групи учнів з усієї країни під керівництвом тьюторів (вчителів історії або інших спеціалістів у цій галузі) здійснюватимуть оригінальні дослідження історії своєї малої батьківщини та заочно змагатимуться за перемогу. Херсон представлятимуть п’ятеро учнів школи номер 32 під керівництвом історика Євгена Шатілова, головою Громадської організації «Ідеалісти» та керівника молодіжного осередку громадської організації «Громада.юа». Їхній проект буде присвячений історії напівзруйнованої будівлі Обласного палацу культури, який 100 років тому був «Міською аудиторією» або «Народним домом».

Конкурс «Історія моєї громади» був організований освітньої фундацією DVV International за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної республіки Німеччина. Головною метою є зацікавити учнів історією своєї громади, прищепити їм відповідальність за простір, у якому вони живуть. Зразком став німецький проект Eustory, який проводить подібні конкурси з 1973 року. Тоді ідею такого змагання палко підтримав президент ФРН Густав Хайнеман, який вірив, що молодь зможе переосмислити історію своєї країни та подолати травматичний досвід тоталітарного нацистського режиму та Другої світової війни. Організатори закономірно вважають, що такий конкурс є актуальним для України сьогодні, «відкрити історію для себе, відкрити її потенціал до примирення та діалогу».

Серед тих, хто виявив бажання брати участь у конкурсі стали херсонські школярі Нестеренко Юлія, Борисенко Софія, Голуб Богдан, Семененко Іванна, Бордеяну Данило. Усі вони навчаються у загальноосвітній школі 32 та з величезною цікавістю ставляться до уроків історії. Юлія Нестеренко, до речі, найстарша представниця команди, яка навчається у 11 класі, успішно спробувала свої сили у конкурсі-захисті наукових робіт учнів-членів Малої Академії Наук України, минулого року взявши участь у ІІІ, всеукраїнському, етапі змагань. Для більшості це буде перший досвід науково дослідження та перший дотик до історії без підручника. Саме тому вже на наступний день після отримання підтвердження участі у конкурсі, команда зібралась на семінар, де під керівництвом тьютора Євгена Шатілова вчилися працювати з історичними джерелами. Євгена – історик з Києва, цього року завершує навчання на магістратурі історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, утім сам він з Херсону, вчився у Херсонському Академічному ліцеї, у учнівському минулому був неодноразовим переможцем районних і міських конкурсів юних краєзнавців. Саме тоді його зацікавила доля напівзруйнованого будинку на вулиці Перекопський – колишнього Народного дому, де виступали найвідоміші артисти і літератори Російської імперії початку ХХ ст. Обласний палац культури, який нині розміщується у будівлі, теж переживає скрутні часи: обласна рада у грудні 2017 року розглядала позбавлення його цієї будівлі, понад 30 колективів, які репетирують і виступають там, опинилися б фактично на вулиці. Повертати колишню славу Народному дому взялися київські історики, які провели 23 грудня театралізовану екскурсію «Живий Народний дім», де був зображений період розквіту будівлі, початок ХХ ст. Євген зізнається, що саме тоді задався питанням, як сталося, що такий культурний центр сьогодні перебуває у настільки занедбаному стані стані. Оголошення конкурсу спіткало його надихнути команду учнів ідеєю історичного дослідження про цю будівлю. Новизною роботи буде те, що вперше буде встановлена тяглість історії приміщення – команда прагне показати, що навіть за відсутності зірок першої величини, як до революції, спочатку Дім офіцерів, а потім Обласний палац культури продовжували відігравати величезну роль у культурному житті міста і сьогодні потроху повертає її. «Фішкою» стане і робота з живим матеріалом – усними свідченнями тих, хто працював чи відвідував це місце. Тому дослідники звертаються до херсонців з проханням – якщо вам є що розповісти про Дім офіцерів (Обласний палац культури), поділитися епізодами вашого життя, пов’язаних з ним, а також надати фото і відео матеріали, звертайтесь за телефонами 0507126440 або 0932065469 (Євген). Ваше невеличке інтерв’ю може стати справжнім вкладом в історію!

До 31 березня наш колектив має відправити організаторам саме дослідження, хронічку роботи команди, а також пропозиції, як зробити результати дослідження корисними для громади. Якщо проект херсонських школярів отримає високу оцінку журі конкурсу, то вони претендуватимуть на грант, який піде на реалізацію пропозицій. Також, переможці отримають можливість взяти участь у роботі конгресу Eustory, який відбудеться у листопаді 2018 року у Берліні (Німеччина).