Хірурги Центру “Незламні” врятували херсонця, який постраждав під час ракетного обстрілу

1 год назад 0

55-річний Михайло переніс 30 операцій, одна з яких – пересадка м’яза зі спини на голову. Про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова і UNBROKEN Ukraine у Facebook.

“У будинок Михайла на Херсонщині прилетіло дві ракети. Дружина загинула, чоловіка з-під завалів дістав син”, – йдеться в дописі.

У чоловіка розірвана щока, перелом руки та забої. Серед численних поранень – важкі опіки голови. Шкіри на черепі не лишилося. Три тижні на межі життя та смерті Михайло провів у криворізькій реанімації. Далі його евакуювали до Національного реабілітаційного центру “Незламні” Першого медоб’єднання Львова.

Майже три десятки операцій. Лікарям вдалося стабілізувати стан чоловіка. Однак лишалася найбільша проблема – рана на голові. Її треба було термінового закрити м’язовою тканиною. Інакше будь-якої миті мозок могла вразити смертельна інфекція.

“Вихід – складна реконструктивна операція: пересадження тканин зі спини на голову. Допомогти львів’янам зголосилися канадці, однак з’ясувалося – в Україну приїхати не готові, готові до Польщі. Відтак українські медики з пацієнтом вирушили туди. До клініки польського містечка Челядзь від Львова – 400 км”, – повідомляють медики.

Операція тривала 12 годин. Хірурги спершу відділили клапоть найширшого м’яза спини, а потім – пересадили його на оголений череп. Судини, розміром із людську волосину, зшивали під мікроскопом.

Втручання минуло успішно. За тиждень Михайло повернувся до Центру “Незламні” на реабілітацію. Попереду в чоловіка ще кілька косметичних операцій на обличчі.

Раніше ми повідомляли, що у Львові пораненому херсонцю пересадили нерв.