Хто обстрілює Берислав на Херсонщині – “Слідство.інфо”

6 месяцев назад 0

В Оперативно-стратегічному угрупованні військ «Одеса» кажуть, що окупанти вдаряють по місту з літаків зі складу Південного та Східного військових округів збройних сил РФ. Усі літаки тимчасово базуються на аеродромах Південного військового округу. Удари авіабомбами російські війська завдають із бомбардувальників «СУ-34».

Про те, хто обстрілює Берислав, написали в “Слідство.інфо”.

Як повідомляють у виданні, за даними українських військових, 5 жовтня, у день, коли окупанти скинули авіабомби на лікарню та станцію екстреної допомоги, Берислав атакували літаки зі складу 4-го державного центру підготовки авіаційного персоналу та військових випробувань міноборони РФ (Липецький авіаційний центр).

Зруйнований 5 жовтня корпус лікарні в Бериславі

Також, за даними українських захисників, 5 жовтня винищувачі з Липецького авіацентру злетіли з аеродрому «Маринівка» Волгоградської області. 

Журналісти «Слідства.Інфо» знайшли супутникові знімки звідти, зняті в жовтні 2022 року. 

На знімку видно бомбардувальники «СУ-34», які дуже легко впізнати навіть на знімку поганої якості через яскравий блакитний колір. Літаки стоять у ряд. Поруч із ними складені предмети, візуально схожі на керовані авіабомби. Проте всі військові, яких журналісти опитали, впевнені, що ніхто так не буде зберігати боєприпаси.

«Це, скоріш за все, контейнери для ракет типу «Х-59». Контейнери від відпрацьованих ракет. Якщо ви побачите збільшене фото, то там є купа різних складів, де саме може лежати озброєння. Тому що зброя не буде просто під небом лежати, її зберігають у приміщеннях. Оці авіаційні високоточні ракети просто під небом класти не можна», — говорить експерт з авіації Анатолій Храпчинський.

Також Храпчинський помітив, що окрім «СУ-34», там стоять «СУ-24». А для безпеки росіяни поставили ще один засіб протиповітряної оборони. 

Теж саме журналістам «Слідства.Інфо» підтвердили джерела в силах ППО України. За їхніми даними, літаки дійсно «прикривають» один одного. 

За інформацією сил ППО, для атак Берислава також використовують аеродроми з Єйська, Ахтубінська, Приморсько-Ахтарська та Майкопа. 

Із землі ж, за даними ОСУВ «Одеса», Берислав обстрілюють 205-та мотострілецька та 227-ма артилерійська бригади 49 загальновійськової армії РФ. А за даними мапи Deepstate, там також стоїть 144-та мотострілецька бригада. 

Зазначається, що 227-ма артилерійська бригада армії РФ дислокується в місті Майкоп (Республіка Адигея). На озброєнні має гаубиці «Мста-Б» і «Мста-С», реактивну систему залпового вогню «Ураган», станції артилерійської розвідки «СПАР-10М1» «Пантера» й «Зоопарк-1», безпілотники «Тахіон», комплекси розвідки, управління і зв’язку «Стрілець».

З Веселого та Берислава на Херсонщині поліціянти евакуювали з-під російських обстрілів дві сім’ї з дітьми, найменшому хлопчику лише 1,5 місяця. По Бериславу й Веселому армія РФ б’є з авіації та мало не щогодини обстрілює з різного озброєння, залишатися там небезпечно для життя.