Як в умовах війни працюють фермери Херсонщини

2 года назад 0

На тимчасово окупованій Херсонщині розпочались весняні сільськогосподарські роботи. Дехто з фермерів вже виконав значну їх частину, а хтось і досі не може цього зробити. 

Про це пише "Суспільне".

У Володимира близько 150 га землі в Бериславському районі. Розказує, що польові роботи розпочати не може.

"Озима посіяна, але ще досі не можемо внести засоби захисту від шкідників. Хоча у нас є ще десь два тижні. Все залежить від погоди. Всі засоби є, але ми не можемо виїхати на поля. З добривом запізнились. Оптимальний термін внесення закінчився. Окупанти не дозволяють працювати і не пропускають через блок пости. Друга проблема — це дизпаливо. Те, що є в наявності, то його не вистачить. Зараз купити його неможливо. Якщо знайти паливо, то як його провезти через блок-пости. Є побоювання, що російські солдати можуть його забрати. Поки така у нас картина", — каже Володимир.

На території Чулаківської громади в одному з фермерських господарств Херсонщини посадили близько 70 га картоплі, соняшнику посіяно близько 100 га. Ведуться всі обробки та всі польові роботи, які заплановані. Про це Суспільному повідомив голова ФГ "Аделаїда" Чулаківської територіальної громади Сергій Рибалко.

"Все останнє посіяно раніше, зокрема, озима пшениця, — це все доглядається. Коли кажуть весняна посівна, то весною сіємо 30-35%, все інше посіяне з осені. За цими культурами ведеться догляд, зроблені підживлення пшениці. Зараз ведеться хімічний захист рослин від шкідників, від бур'янів. Всі роботи ведуться згідно з технологічними картами, які були заплановані. Але ми змінили структуру, ми садимо набагато менше картоплі, бо не розуміємо, що буде з ціною, як воно буде працювати, тобто залишили замість 480 га всього 140 га. Все інше працює за планом. Матеріальні засоби були закуплені завчасно. Працюємо, заробітну плату виплачуємо, податки в територіальну громаду теж", — говорить Рибалко.

За словами голови фермерського господарства, також запустили олійницю і млин — виробляють продукцію для жителів Чулаківської громади.

"Б'ємо олію, мелемо борошно, щоб забезпечити місцеве населення хлібом і олією. Бо з цим велика проблема. Всі шляхи відрізані на сьогодні, постачання в дуже поганому стані. Купувати в магазинах давно нічого. Проїжджати через територію не дають, це проблема, тому з продуктами, з цукром є проблема. Ми своїм "пайщикам" і робітникам роздали трохи рису, борошна, олії роздали. Тобто найнеобхіднішим на найближчий час забезпечені, але намагаються відрізати і не дають можливості працювати і торгувати в тому числі. Цукор сьогодні піднявся до космічної позначки 100 гривень за кіло, бензин 70 грн за літр. Але працюємо і віримо в перемогу! Сіємо в окупації, а врожай будемо збирати на вільній землі!", — каже Сергій Рибалко.