ISW: на Херсонщині російські військові почали використовувати хімічну зброю»/>

4 месяца назад 0

Російські військові підтвердили, що навмисно почали використовувати хімічну зброю поблизу Кринків на лівобережжі Херсонщини. Це є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія.

Про це повідомили в Інституті вивченні війни (ISW).

Як ідеться в новому звіті, 22 грудня у своєму телеграм-каналі 810-та окрема бригада морської піхоти армії Росії опублікувала пост, в якому розповіла про “радикальну зміну тактики”, яку бригада застосовує проти українських військ у Кринках.

У дописі стверджується, що підрозділи застосовують нову тактику "скидання гранат К-51 з безпілотників" на українські позиції, щоб вивести українські сили з їхніх позицій і піддати їх обстрілу з різних видів зброї поблизу Кринків, пишуть аналітики.

За інформацією ISW, 810-та ОМСБр додатково опублікувала кадри, на яких видно таке скидання К-51 на українську позицію, імовірно в Кринках.

Аерозольні гранати К-51 наповнюють різновидом сльозогінного газу, який використовують для боротьби з масовими заворушеннями. Конвенція про заборону хімічної зброї забороняє використання цього газу на війні, і Росія є державою-учасницею цієї конвенції з 1997 року, зазначають американські аналітики. 

19 грудня американська телерадіокомпанія CNN повідомила про використання газу в атаках РФ на Запорізькому напрямку:

"Ті, хто воює в українських окопах, кажуть, що тепер вони стикаються з іншою загрозою: використанням газу як зброї. За останні тижні в цьому районі було зафіксовано дев’ять інцидентів”.

Про це CNN повідомив один український бойовий медик, коли безпілотники скинули їдкий та легкозаймистий газ на українські позиції. За словами постраждалих солдатів, газ використовується для викликання паніки та супроводжується звичайним обстрілом або атаками безпілотників.

У марафоні "Єдині новини" 24 грудня начальниця координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що в Силах оборони півдня поки що немає верифікованих даних про застосування російськими військами на Херсонщині хімічної зброї.

“Ми вивчаємо обстановку, збираємо про це дані з різних напрямків в зоні нашої відповідальності . Якщо будуть зафіксовані такі факти і вони будуть підведжені, звісно, вони будують оприлюднені”.

Від жовтня в американському Інституті вивчення війни фіксують ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу Кринків. 16 грудня, New York Times оприлюднила інтерв'ю з кілька українськими морпіхами й солдатами, що брали участь у форсуванні Дніпра на Херсонщині. Вони висловили занепокоєння щодо великих втрат та надто оптимістичних заяв українських чиновників. 17 грудня, Командир роти ударних БпАК «Птахи Мадяра» сказав, що він обурений цією статтею та назвав її маніпулятивною.