Журналісти-розслідувачі знайшли фотодокази “евакуації” окупантів на лівобережжя Херсонщини

2 года назад 0

Російську техніку та військових перекидають якомога далі від ймовірного оточення. 

Про це йдеться в спільному матеріалі «Схем» та російської служби Радіо Свобода.

Журналісти знайшли в соцмережах профіль військового, на ім'я макар теплінський, вихідця з Луганщини, який воює на боці росії. З початку жовтня військовий фіксував на фото і відео та публікував переміщення військовослужбовців рф та військової техніки з правого на лівий берег Дніпра – на окуповану російською армією територію України в районі міста Нова Каховка Херсонської області. Судячи із супутникових фото Planet Labs, російські військові на початку жовтня призупинили відправку обладнання до «небезпечного» правого берега в районі селища Козацьке: відтоді пором виходить туди порожнім, але повертається до Нової Каховки з повним завантаженням.

10 жовтня військовий опублікував фотографію, зроблену на поромі з військовими вантажівками у своєму профілі в соціальній мережі Vkontakte.

Згодом він опублікував і відео, на якому зняв, як пливе на цьому поромі разом із військовою технікою. «Ми пливемо!», – каже він. «Ти це кому показуєш?», – запитує в теплінського інший військовослужбовець.

«Схеми» разом із журналістами російської служби Радіо Свобода змогли ідентифікувати локацію на цьому відео і її точні координати: відео було знято біля правого берега Дніпра в районі селища Козацьке. У цей час, пором із військовою технікою рухався по каналу через острів Козацький у напрямку Нової Каховки.

Ця поромна переправа, яку російська армія використовує у військових логістичних цілях, добре відома Збройним силам України, які неодноразово завдавали по ній удари. Один з ударів, як можна побачити на супутниковому зображенні Sentinel-2, стався 23 вересня: на знімку видно дим у районі причалу в Новій Каховці.

З 27 липня, такі ракетні удари ЗСУ по Антонівському мосту – головній артерії, що з'єднує два береги Дніпра на Херсонщині – різко ускладнили позиції російської армії в цьому регіоні. Після цього військові РФ почали регулярно використовувати поромні переправи та налагоджувати понтонні мости.