Марафон у 78 років. Лонгрід

5 лет назад 0

Ольга Бевзюк – незвична пенсіонерка. У свої 78 років херсонка продовжує збирати медалі із легкої атлетики – бігає щодня. А от взимку – моржує.

Більшу частину життя Ольга Ефимівна прожила у Херсоні. За освітою – вчитель біології. Коли вийшла на пенсію, почала вчити та викладати іноземні мови. Від охочих прийти на заняття не має відбою. Та найбільший скарб у її житті – це онуки та заняття спортом.

 

Марафон у 78 років

Новий цикл програм "Сучасні герої" незабаром на Херсон Плюс

Gepostet von Херсон Плюс am Freitag, 7. Juni 2019

Марафон довжиною «у все життя»

Пані Ольга бігати почала зі школи. В 1956 році була Мельбурнська олімпіада і її дуже вразили результати її співвітчизників. Ці новини її надихнули – вранці почала бігати, грати у волейбол.

Ольга Ефимівна розповідає, коли була восьмикласницею, у школі з’явився новий тренер – тоді і почалась її кар’єра спортсменки.

«Це був солдат після армії. Він почав із нами займатися. Бігали вже планово. В інституті мене забрали у команду легкої атлетики. Захищала честь міста. Побігати довелось дуже багато», – ділиться Ольга Ефимівна.

 

Народила сина. Коли він пішов в армію, пані Ольга засумувала – бігати припинила. А коли син повернувся – «сидіти» перестала. Побігла із сином та його друзями. Спортсменка із посмішкою розповідає:

«Знаєте, яку дистанцію я подолала?.. Ніколи не вгадаєте… 100 км в Одесі. Не втрачайте свідомість! 100 км пробігла один раз, потім ще один. А втретє я вже була четвертою у сотці. Згодом такі довгі дистанції бігати припинила. 76 км пробігли з Ялти до Севастополя. У Москві пробігла МММ Марафон. В Україні бігала дуже багато. Ось так це в мені і лишилося. Біг увійшов у кров. Я вже не уявляю, як це не бігти».

«78 років – не межа для спорту»

У 2018 році в Малазі (Іспанія) проходив чемпіонат світу серед ветеранів. Серед них була і Ольга Ефимівна – тоді їй було 77. Та за міжнародними стандартами легкоатлет вважається ветераном вже у віці 40 років.

«На чемпіонатах нас ділять на вікові групи, і тоді ми вже один із одним змагаємось. Моя категорія була 75-79. Але хочу сказати, що бігти у 75 та 77 – дві великі різниці. Пам’ятаю, як жваво бігала в 75 років, і як мені тяжко бігти зараз. Але бігаю», – розповідає Ольга.

В Іспанію з’їхалися бігуни із 101 країни світу. У віковій категорії Ольги Ефимівни було усього 8 чоловік. Спортсменка говорить, що суперників не пам’ятає, але точно пам’ятає, як залишала їх позаду. «Свою дистанцію я пробігла дуже легко. Ми змагались на стадіоні. Він неймовірний – «золотий». Він звичайний, студентський – не олімпійського масштабу. Але який він гарний», – розповідає Ольга Ефимівна.

Українку також вразила і 102-річна легкоатлетка з Індії. Сфотографуватися, на жаль, не встигла.

«Це якийсь уніком. Усі біля неї бігали, фотографувалися. Наші із нею встигли познайомитися, а я – ні. І знаєте, що вони мені сказали? «Ви не підійшли до неї, бо вона виглядає краще!». Підколоти мене вирішили», – із посмішкою згадує Ольга Ефимівна і продовжує, – «Але коли я була молодшою і розривала фінішну стрічку. Ось це було відчуття. Ти летиш – вирвав свою перемогу. А зараз це вже більше схоже дрібні кроки на одному місці. У кожного своє життя. Комусь цікаво посидіти, порозводити плітки, ніж попрацювати. Є такі, що намагаються. Кажуть, ми будемо із Вами бігати. Не будуть вони зі мною бігти. Духу не вистачить! Вам здається, що це легко і просто. Ні, до таких результатів йдуть роками. Я все життя бігаю».

 

 

Під час інтерв’ю із Ольгою Ефимівною до неї завітала її сусідка Тетяна Молода. Жінка говорить, що ми обрали дуже правильну історію для інтерв’ю – 78-річна спортсменка не лише прославляє наше місто, вона неабияк надихає молодь.

«Так, вона сучасний герой. Сьогодні здоровий спосіб життя – це модно. Якщо ти не будеш займатися спортом, правильно харчуватися, ти далеко не зайдеш. Будеш працювати на аптеку. Хочу йти її шляхом, жити та насолоджуватися життям. Із Ольгою Ефимівною починала як бігати, так моржувати. Вона моя наставниця. Тягла мене по життю, як кошеня. В такі ситуації життєві, коли мені було складно, йшла до неї. І вона мені говорила – «треба йти вперед – не озиратися…».

Do you speak ?..

Свій вільний час Ольга Ефиміна віддає учням. Спортсменка викладає англійську – мову вивчила самостійно. Наразі взялась за польську.

«У мене дуже активне життя. Біг сприяє тому, що мені доводиться займатися розумовою працею. Англійська, як і лікарський фах, потребує щоденної підготовки. Я повинна працювати. А щоб мені було легше – проводжу заняття із дітьми. Вони мені допомагають вчити англійську мова. Удосконалювати її», – пояснює Ольга Ефимівна.

 

Спортсменка додає, що заняття із будь-якого предмету – це хороший спосіб розвиватися.

«Тож коли вивчаєш мову, треба її практикувати. Спілкуватися із кимось просто необхідно. А якщо сам сидиш, думаєш якусь фразу англійською, вона не звучить. Вона забувається. Її увесь час потрібно вимовляти».

Не духом єдиним…

За здоровим тілом обов’язково стоїть здорове харчування. Для Ольги Ефимівни вже за правило – побільше зелені та сир. У раціоні не має цукру і м’яса. Користі від них мало, говорить спортсменка. «Учень пішов. Я повечеряла о 5 годині… після шостої години вечора не їм. Доведено, що від пізньої вечері користі мало. Але раціону якогось прописаного я не маю. Я варю собі каші, багато зелені, яйце обов’язково має бути, твердий сир. Кальцій. М’ясо майже не вживаю. Рибу також не люблю».

Ольга Ефимівна – кумир, навіть, для майстрів спорту

Людмилі Пушкіній – 53 роки. У своєму віці вона виборола звання майстер спорту міжнародного класу. Із Ольгою Ефимівною знайома дуже давно – разом майже на всіх бігових змаганнях. Їздили і Малагу.

Пані Людмила дивується, наскільки Ольга Ефимівна – активна по життю.

«Навіть, якщо у неї немає сил, вона біжить із усіх сил. Боїться підвести команду. Вона намагається покращити свій результат. Звичайно, вона засмучується, що не показала той результат, який хотіла».

«В такому віці, якщо людина подолає 10, 20 км – це вже перемога. Ольга Ефимівна – приклад для молоді. У свої роки вона прокидається, біжить, займається своїм здоров’ям. Вона для мене кумир довголіття у спорті».

Юлія СОЛОМАХІНА.