На Херсонщині із заявлених 50 свердловин пробурили близько 10%»/>

5 месяцев назад 0

Станом на 21 грудня в населених пунктах на правобережжі Херсонщини, де були проблеми з водопостачанням після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, пробурили 6 свердловин, 2 – ще в роботі.

Про це повідомив у відповіді на запит “Вгору” заступник голови Херсонської ОВА Антон Самойленко та на пресконференції очільник ХОВА Олександр Прокудін 21 грудня.

Хоча у вересні цього року, що очільник ХОВА Олександр Прокудін, що Міністр Руслан Стрілець заявляли, що роботи з буріння 50 свердловин мають завершити до кінця жовтня.

В адміністрації зазначили, що виконати роботи у зазначені строки не змогли через відсутність зацікавлених підрядних організацій, тому що прибережна зона постійно перебуває під обстрілами. 

“Підрядники приїжджають, після прильоту одразу відмовляються працювати”, – відповів Прокудін на запитання “Вгору”.

Окрім цього, вони повідомили, що реалізувати проєкт на 100% до кінця 2023 року неможливо.

У 2024 році заплановано продовжити роботи щодо відновлення водопостачання за наявності фінансування, йдеться у відповіді.

За словами Прокудіна, у 20 населених пунктах Херсонщини ситуація критична, до них підвозиться питна та технічна вода, але людей там залишилося небагато.

Російські окупанти замінували ГЕС у перший день вторгнення в Україну й підірвали її 6 червня 2023 року. ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС. Вода затопила 620 квадратних кілометрів у Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, що безпосередньо вплинуло на 100 тисяч мешканців.