На Херсонщині відбулись урочисті заходи до 100-річчя підняття українських прапорів на Чорноморському флоті

6 лет назад 0

29 квітня 1918 року відбулася надзвичайно важлива історична подія в історії українського флоту. Спираючись на рішення делегатів корабельних команд і настрої українських моряків та офіцерів, весь Чорноморський флот був проголошений флотом УНР і видано наказ урочисто підняти українські прапори.

Це рішення підтримала й виконала абсолютна більшість кораблів Чорноморського флоту. Ті ж команди, що перебували під впливом більшовиків, поспішно евакуювали свої кораблі із Севастополя до Новоросійська. День 29 квітня став справжнім тріумфом національної волі, на довгі роки ставши святом Українського Державного Флоту.

Через 100 років ми сьогодні відзначаємо День підняття українських прапорів на Чорноморському флоті і урочисті заходи не оминули і нашу Херсонську область, повідмомляє прес-служба ОДА.

У Скадовському районі на території військово-морської частини відбулись урочисті заходи присвячені 100-річчю за участі морських піхотинців, мешканців району, керівництва району та військових комісаріатів.

З вітальним словом до присутніх звернувся керівник району Віктор Турик,який побажав військовим мирного неба, успіхів у їх справі, сімейного затишку та благополуччя: «29 квітня 1918 року моряки присягнули на вірність українському уряду і підняли над кораблями синьо-жовтий прапор, так і ви сьогодні вірні своїй присязі готові захищати під нашим прапором Батьківщину».

Також урочистості відбулись і у Чаплинському районі на головній площі, де підняли прапор України та військово-морських сил ЗСУ. На заході були присутні морські піхотинці, майбутні призовники та керівництво району.

Олександр Бурейко, голова Чаплинської РДА привітав морських піхотинців та виказав своє переконання що наразі відродження військово-морської справи дуже начасі: "Морська піхота— еліта нелише Військово-Морських Сил, але йвцілому Збройних Сил України. Їїгасло «Вірний завжди» означає, щомужнє плече морського піхотинця надійно забезпечує мир іспокій українців, імипоправу цим пишаємося", — зазначив він.