На Херсонщині зафіксована найбільша кількість випадків сексуального насильства російськими військовими, – Лубінець

7 месяцев назад 0

Наразі зафіксована найбільша кількість випадків сексуального насильства російськими військовими в Херсонській області – 72.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Зокрема, у Київській області – 52, у Донецькій області – 55, у Харківській області – 21, у Запорізькій області – 15, у Чернігівській області – 6, у Луганській області – 3, у Миколаївській області – 9, у Сумській області – 2. 

Зазначається, що Офісом Генерального прокурора зафіксовано 235 фактів сексуального насильства. Вік постраждалих від 4 до 82 років. 

“В Україні з 2014-го року триває війна, а з початком повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України масштаби воєнних злочинів збільшились. Одним серед яких є сексуальне насильство пов’язане з конфліктом. І, на жаль, це найбільш замовчуваний та найменш засуджуваний злочин. Для насильства не існує ні віку, ні статі – воно вчиняється російськими солдатами проти українських жінок, дівчат, чоловіків і хлопчиків”, – написав Лубінець.

Також за його словами, ворог використовує сексуальне насильство, як тактику війни, зброю та інструмент приниження та придушення українського народу.

Раніше писали, що росіяни викрали на Херсонщині найбільше українських посадовців, понад 70 осіб.

Під час окупації села Біляївка Бериславського району Херсонської області окупанти облаштували в школі на другому поверсі катівню та в період із 5 квітня по кінець вересня 2022 року незаконно утримували й катували щонайменше 20 українців.