На Херсонщині запрацюють нові ФАПи та амбулаторії

6 лет назад 0

В обласній державній адміністрації відбулась нарада з питань будівництва лікарських амбулаторій спроможної мережі у сільській місцевості Херсонської області під керівництвом заступника голови ОДА Олександра Адамчика.

Попередньо проводилися робочі групи й зустрічі з окремими представниками керівництва районів і сільських та селищних рад, але сьогодні на нараді зібралися і голови РДА, і представники місцевого самоврядування, і лікарі та медичні співробітники. Про це повідомили у прес-службі ОДА.

Представники з районів презентували акти на земельні ділянки під будівництво лікарських амбулаторій, гарантійні листи про співфінансування у розмірі 20-ти відсотків з місцевого бюджету, дані про лікарські кадри, фото існуючих амбулаторій, місця запланованого будівництва і генерального плану населеного пункту з позначками головних будівель, аби розуміти місце розташування лікарського закладу й і його мобільність.

Така робота проводиться згідно розробкам Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Міністерства охорони здоров’я України стосовно створення ефективних спроможних мереж сучасних закладів первинної медико-санітарної допомоги у сільській місцевості.

Наразі реалізується підготовка проектів та детального плану будівництва сучасних амбулаторій. Зокрема, спочатку області повинні сформувати, погодити в МОЗ і затвердити спроможні мережі надавачів первинної медичної допомоги. Потім реалізовуватимуться підготовчі етапи: розробка та затвердження проектно-кошторисної документації, будівництво і закупівля обладнання.

Як стверджують у Мінрегіонбуді, наразі майже всі регіони завершили погодження спроможних мереж у МОЗ.

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Адамчик, спілкуючись із представниками з районів і ОТГ, зазначив:

«Сьогодні головне питання – це саме будівництво ФАПу чи амбулаторії, з обладнанням готова допомогти держава. Ми повинні повернути часи, коли лікар на селі був чи не найповажнішою людиною, а для цього йому потрібно працювати в належних умовах і за достойну заробітну платню».

Загалом, протягом 2018 року по всій території України Урядом планується побудувати близько 800 сучасних лікарських амбулаторій. Вже розроблено типові проекти сучасних лікарських амбулаторій у сільській місцевості: варіанти на 1-2, 3-4 та 5-7 лікарів, із житлом для них та без нього. Також підготовлено планувальні рішення та посібник з рекомендаціями — повним описом того, які мають бути фундамент, стіни, перегородки, підлога, вимоги до внутрішнього оздоблення, санітарно-гігієнічні вимоги тощо.