На Херсонщині зібрали врожай хурми

5 лет назад 0

Жителі Херсонщини вирощують екзотичні фрукти — хурму, кизил, інжир, гранат.

Деякі жителі області вже можуть похвалитися врожаями цих екзотів, повідомили в ХДАУ.

— Мої батьки живуть у Голій Пристані, і в цьому році, на дев'ятий рік вирощування, ми зібрали шість відер хурми. Хурма — досить унікальна культура, вона не боїться пізніх весняних заморозків, які іноді трапляються на Херсонщині, і не боїться осінніх морозів, — розповів Іван Мринський, декан агрономічного факультету Херсонського аграрного університету.

Перспективи вирощування хурми та інших рідкісних для нашого регіону культур дуже хороші, вважає Мринський. Ще наші бабусі свого часу не могли б уявити, що на присадибній ділянці можна посадити інжир або навіть гранатове дерево і вони будуть успішно плодоносити. Але зараз це цілком можливо. По-перше, відбувається зміна клімату: він стає м'якшим. А по-друге, вітчизняні селекціонери виводять сорти, адаптовані спеціально до наших умов.

— На колекційній ділянці ХДАУ вже росте зизифус, а хурму будемо висаджувати. Робити це можна і восени, і навесні. Єдине — якщо восени садити гранат і інжир, то на зиму їх потрібно вкривати, тому що морози до -20 градусів вони можуть не витримати, — зазначив фахівець.

А ось що стосується шкідників, то істотних проблем з ними немає, тому що для Херсонщини такі культури, як хурма, кизил та інші екзоти, ще молоді і до впливу шкідників стійкі.

Фото: ХДАУ