На території Нової Каховки створять технопарк

2 года назад 0

У межах загальнодержавної програми,  на території Нової Каховки планується створення технопарка, який, за проектом, має стати високотехнологичним «локомотивом» економіки регіона. Проект планується реалізувати за три роки.

Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на минулому тиждні (10.12.21), на сайті Міністерства розвитку громад та територій.

За словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, проект, який буде реалізовано за державні кошт:

«…забезпечить створення сотень тисяч робочих місць в суміжних галузях економіки».

На думку міністра, «індустріальні парки — це також майданчики для інвестицій українцями з-за кордону», і їхня перевага полягає, зокрема, у «низькому «бар’єру входу» та зручності для нових інвестицій».

Давайте розбиратися, що таке технопарк і у чому його привабливість.

Насамперед, технопарк це спеціальна структура, найчастіше створювана державою, яка націлена на впровадження нових технологій в економіку. Впровадження цих технологій технопарком здійснюється у вигляді підтримки високотехнологічних компаній, а саме: у наданні дешевої або безкоштовної оренди; доступу до пільгового режиму оподаткування, юридичної підтримки, допомоги в залученні грантів та інвестицій, пошуку партнерів, клієнтів та інші заходи.

Підтримка створення подібних структур в Україні виражена на законодавчому рівні. У жовтні місяці президент Володимир Зеленський підписав закон Про внесення змін до ЗУ №4416-1 «про індустріальні парки». Документ вводить ряд стимулів для інвесторів в індустріальні парки (ІП).

Зміни до Закону передбачають низку стимулів для індустріальних парків, зокрема:

  • повна або часткова компенсація відсоткової ставки за кредитами (позиками) на облаштування та / або здійснення господарської діяльності в межах індустріальних парків;
  • надано можливість в ІП здійснювати діяльність у сфері переробки промислових та / або побутових відходів (крім поховання);
  • зменшено мінімальну площу ІП з 15 до 10 га і збільшено верхню межу з 700 до 1000 га;
  • будівництво, реконструкція та ремонт інженерно-транспортної інфраструктури (автомобільних доріг, ліній зв’язку, засобів тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій тощо);
    облаштування (благоустрій) майданчиків індустріальних парків;
    дозволено розміщувати в ІП проекти, спрямовані на стимулювання економічного зростання громад.

Зазначимо, зараз очікується прийняття Верховною Радою України двох законопроектів (№5688, №5689), що передбачають відповідні фіскальні стимули, зокрема:

  • звільнення від податку на прибуток резидентів ІП на 10 років за умови її реінвестування в розвиток інвестиційного проекту;
    звільнення від оподаткування ПДВ ввезення нового обладнання для власного використання;
  • встановлення пільг на податок на нерухомість на території ІП (за рішенням ОМС).

«Це будуть великі вливання в економіку громади», було зазначено на засіданні Новокаховської міськради, в процесі прийняття рішення про відведення землі під створювану структуру.

Як бачимо з усього перерахованого вище, юридичні преференції більш ніж привабливі.

Що ж передбачається створити на базі технопарку у Нової Каховки?

Обіцяють організувати 350 робочих місць. Сам парк матиме власну енергетичну інфраструктуру, а до його складу входитиме центр комунікаційного обладнання для обробки даних. Про це повідомила в.о. начальника управління містобудування та архітектури міської ради Оксана Лимар.

16 грудня Новокаховська міськрада затвердила детальний план території щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 92 га для зміни цільового призначення з ведення особистого селянського господарства на землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики.

«На цій земельній ділянці передбачено розміщення технопарку, який включатиме комплекс будівель і споруд центру комунікаційного обладнання для обробки даних, власну енергетичну інфраструктуру, адміністративно-готельний комплекс, злітно-посадковий майданчик (вертодром) для вертольота і водойму. Юридична особа буде зареєстрована на території громади і податки надходитимуть до місцевого бюджету. Це будуть великі вливання в економіку громади», — запевнила Оксана Лимар.

Інвестором технопарку виступає ТОВ «Дайналайн Костракшн». Ця компанія зареєстрована 3 роки тому в Києві. Як зазначено в єдиному державному реєстрі юридичних осіб, зараз її засновницями і власницями є киянки Олеся Лященко та Інна Аміргусейнова, пише видавництво «Новий День».

Нагадаємо, що за словами міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, інвестиції в обладнання технопарку повинні скласти близько $1 млрд.

Для реалізації цього проекту в жовтні 2020 року Мінцифра підписала меморандум про співпрацю з Міжнародним технологічним холдингом «TECHIIA», керуючим партнером якого є один з колишніх власників ТОВ «Дайналайн Костракшн» киянин Олег Кріт.

Сам технопарк планують побудувати між селами Корсунка та Нові Табори. Для цього холдинг «TECHIIA» викупив земельні ділянки у приватних осіб. Початок будівництва планували на 2021 рік. Однак процес оформлення землі триває й досі.

Будівництво схожого технопарку в 2019 році анонсували і в Енергодарі, недалеко від Запорізької АЕС.