Нардепи пропонують не обмежувати суд у розстрочці штрафів

5 лет назад 0

Якщо одні нардепи переймаються через малі розміри адміністративних штрафів, то інших турбують кримінальні грошові санкції. Адже не кожен може за рік оплатити призначене покарання навіть. Про це повідомляє "ЗіБ".

Проект «Про внесення змін до статті 53 Кримінального кодексу України» (№9389) передбачає прибрати умову щодо максимального строку розстрочки уплати штрафу в один рік. Адже, як стверджують автори, погіршення майнового стану громадян негативно вплинуло на їх можливість вчасно сплачувати штраф, що призвело до різної судової практики в цьому напрямку.

За даними судової статистики, торік суди призначали покарання у вигляді штрафу на 11,3% частіше порівняно із 2016 роком, у 2017 році. А загалом кожен четвертий обвинувальний вирок містить саме грошову санкцію..

Водночас суди подекуди приймали рішення про сплату штрафу у розстрочку за більший ніж рік період. Це стосувалось здебільшого осіб з інвалідністю, а також багатодітних батьків. Тому пропонується узаконити таку практику з огляду на принцип гуманізації покарань.