Навчання в умовах війни

2 года назад 0

Уряд скасував цьогорічні традиційні випускні екзамени для школярів та вступні до вишів. Тобто складання державної підсумкової атестації (ДПА), зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) як конкурсний критерій доступу до освітніх послуг. Яким буде новий алгоритм атестації/вступу поки не повідомляється.

Крім того, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет зазначив, що продовження освітнього процесу наразі залежить від конкретної ситуації в тому чи іншому регіоні.

В регіонах, де зруйновано відповідну інфраструктуру, оголошується повітряна тривога, обстрілюють, навчання має відійти на другий план. Головну увагу слід зосередити на збереженні життя та психологічній підтримці дітей.

У місцевостях, де сьогодні не ведуться активні бойові дії, продовжує стабільно працювати інтернет, можна використовувати різні форми освітнього процесу: дистанційне чи комбіноване навчання, також діти можуть самостійно використовувати будь-які електронні ресурси, як загальні, так і розроблені закладами освіти, іншими науковими та методичними установами.

Діти, які евакуювалися з небезпечних територій мають право навчатися у будь-якій школі за місцем тимчасового проживання за згодою одного з батьків.

Сергій Шкарлет підкреслив:

Після завершення воєнного стану учні матимуть можливість у звичайних, спокійних та безпечних умовах надолужити пропущене. Для них буде виділено додатковий час на опанування навчального матеріалу та організовано спеціальну допомогу. Рекомендації щодо цього вже розробляються Міністерством.

Крім того, вже багато європейських країн готові надати українським студентам можливість продовжити навчання, а освітянам — роботу.

Так, громада юридичного факультету Вільнюського університету планує:

  • надати можливість продовжити навчання студентам і аспірантам юридичних факультетів закладів вищої освіти України – запросити українців приєднатися до спільноти університету (їм буде надано стипендію та безкоштовне проживання);
  • запропонувати онлайн-освіту (курси) всім студентам юридичних факультетів України;
  • запропонувати українським викладачам працевлаштування та проживання;
  • створити центр українського права на базі юридичного факультету Вільнюського університету для розвитку знань, викладання та наукових можливостей.

Спеціальна електронна пошта Юридичного факультету Вільнюського університету – [email protected], також усі охочі можуть скористатися «гарячою лінією» (+370 693 29 958).

Крім того, Юридична Клініка Вільнюського університету (Vilnius University Legal Clinic) надасть юридичну допомогу та консультації всім біженцям, які прибувають з України до Литви. З 7 березня 2022 року з цією метою створено «гарячу лінію» (+370 623 26 041).

Ірландія теж вже створила у закладах освіти додаткові місця для навчання українських дітей, робочі групи для їх підтримки та супроводу. Підготувала всі необхідні умови для зустрічі евакуйованих громадян України та організує нові робочі місця, у тому числі для вчителів.

У Греції для учнів вже організовано підготовчі класи у школах та закріплено асистентів, які допомагають вчити мову та адаптуватися. Країна також готова підтримувати українських учнів та студентів, у тому числі й у створенні необхідних умов для проживання.

Тартуський університет Естонії вже активно займається психологічною підтримкою українських співробітників і студентів, а також створив спеціальний стипендіальний фонд для збору коштів на навчання студентів. Серед інших заходів університет планує дозволити українським студентам навчатися в університеті без оплати за навчання та надавати можливість подання заявки на фінансову підтримку. 

Паралельно європейські виші відмовляються співпрацювати з російськими закладами: не прийматимуть нових студентів з рф, згортають спільні наукові розробки.

Також глобальне аналітичне агентство в галузі вищої освіти Quacquarelli Symonds, яке укладає один з найпопулярніших рейтингів університетів світу QS World University Rankings, не включатимуть російські та білоруські освітні заклади в нові рейтинги університетів, й більше не буде їх рекламувати.

Ми обурені війною, яку росія веде проти українського народу. Ми віримо в силу міжнародної освіти для сприяння порозумінню та співпраці, але зараз ми бачимо, як університетські містечка зазнали руйнувань, а наші партнери, колеги й друзі були переміщені та постраждали від гуманітарної катастрофи, – йдеться в офіційному повідомленні засновника і СЕО компанії Нунціо Квакареллі.