Не на часі. Денис Шмигаль розповів про відтермінування впровадження системи PRO

2 года назад 0

Зовсім ще нещодавно в Україні, особливо у Києві, ми були свідками масових акцій протесту, у яких брали участь підприємці – фізичні особи. 

Акції були організовані протестним рухом SaveФОП, який виступав проти нововведень у системі українського оподаткування. Зокрема, бізнесменів не влаштовувало обов'язкове використання системи PRO, що передбачає обладнання малого бізнесу касовими апаратами та необхідність видачі покупцю фіскального чека. Підприємці стверджували, що на всі ці процедури у них не вистачить коштів, що програмне забезпечення є надто складним і його довго налагоджувати, що процедура бухобліку ускладнюється, для чого потрібно наймати додаткових фахівців. У ході протестів неодноразово виникали сутички з правоохоронними органами, у яких були постраждалі.
У дні військових дій усі ці пристрасті, як і багато інших проблем, відійшли на другий план. Більше того: саме нинішня ситуація призвела до того, що вимоги ФОПів виявилися почутими. Так, прем'єр-міністр Денис Шмигаль записав відеозвернення, в якому розповів, що запровадження системи PRO для ФОП буде відтерміновано.

“Це рішення – лише одне із пакета рішень, які уряд планує затвердити найближчим часом. Всі вони мають підтримати український бізнес під час війни”, — наголосив голова уряду.

Також фізосіб-підприємців першої та другої групи звільнять від сплати ЄСВ на весь час воєнного стану і ще рік після його завершення.
Підприємства та фізосіби-підприємці третьої групи звільняються від сплати ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до лав ЗСУ та інших збройних формувань, у тому числі територіальної оборони. Його оплатить держава.
Для всіх підприємств, які не спроможні заплатити податки, відтерміновують їх сплату.
Уряд скасує всі заходи ринкового та споживчого нагляду. Виключення – регулювання цін та контролю за ціноутворенням.
Введено мораторій на всі види перевірок для бізнесу.
Раніше відповідні рішення анонсував президент Володимир Зеленський.