Обговорення нових назв вулиць триває, друга частина пропозицій готується

9 месяцев назад 0

3 серпня відбулося засідання комісії з найменування (перейменування) топонімів, друге після оголошення результатів громадського обговорення щодо нових назв херсонських вулиць. Результатом першого засідання 28 липня стало рішення відправити на доопрацювання шість із 17 запропонованих херсонцям назв (для вулиць Суворова, Гагаріна, Московської, Чернишевського, вулиці Потьомкінської та Потьомкінського скверу). Про результати сьогоднішнього засідання Медіаплатформі «Вгору» розповів член комісії, краєзнавець Дементій Білий.

Після тригодинної дискусії комісія затвердила чергову партію назв для обговорення — 19 міських топонімів, до них додали ті шість, щодо яких виникли питання минулого разу, отже, усього 25. Також вирішили, що громадське обговорення триватиме три тижні, бо два тижні, які узгодили 28 липня, все ж замало. Зараз рішення буде офіційно оформлюватися, тож невдовзі варто чекати на оголошення старту нового обговорення і долучатися до нього.

Дискусію щодо вулиці Суворова вирішили винести окремо, чому сприяло бурхливе обговорення у Фейсбуці, яке додало багато пропозицій. Є навіть ідея розділити вулицю на дві, західну і східну частину, як це було до 30-х років XX століття.

Пан Дементій очікує, що нове обговорення порадує херсонців різноманітними приємними варіантами:

«Там будуть пропозиції, пов’язані з іменами Степана Бандери та Богдана Бандери, Симона Петлюри, Костя Гордієнка, Михайла Грушевського. Будуть запропоновані і старовинні історичні назви, і поетичні. Враховувалось усе те, що пропонували люди, члени комісії, історики».

У відповідь на критику, що варіантів назв вулиць мало, запропонована більша кількість пропозицій, особливо це стосується центральних вулиць, найбільше обговорюваних. Щодо назв Потьомкінської вулиці та Потьомкінського скверу буде запропоновано навіть два різні підходи. Перший: вулиця та сквер з єдиною назвою. Другий: окремо назва для вулиці, окремо для скверу.

Також краєзнавець наголошує, що, почавши працювати над перейменуванням ще навесні, херсонці фактично виграли час, і це вкрай важливо зараз, коли закон вимагає закінчити дерусифікацію за пів року.

Нагадуємо, що в Херсоні потребують дерусифікації та декомунізації 135 вулиць і проспектів. У перших громадських обговореннях узяли участь 2 тисячі 397 жителів громади, багато цікавого щодо процесу перейменування Дементій Білий розповів у прямому ефірі Медіаплатформи "Вгору".