Олександр Трутнєв: «Меморіал Миколи Мангера – це не просто турнір, а свято боксу!»

3 года назад 0

2020 рік негативно позначився на багатьох звичних нам речах. Зокрема, й на спорті. Серед низки традиційних турнірів, відмінених через коронавірусну пандемію та жорсткий локдаун, був і турнір пам’яті майстра спорту СРСР Миколи Мангера. Традиційний боксерський меморіал, який цінується за високоякісну організацію, представницький склад учасників і престиж для його учасників, мав відбутися в 15-й раз – але був вимушено перенесений із обіцянкою обов’язково провести його наступного року.

Своєї обіцянки Херсонська обласна Федерація боксу дотрималися – XV Міжнародний турнір з боксу серед чоловіків (класу «А») пам’яті майстра спорту СРСР Миколи Мангера вже стартував у Херсоні. Президент Херсонської обласної Федерації боксу Олександр Трутнєв розповів нам про підготовку та проведення турніру, який зайняв уже заслужене місце в календарі українського та світового боксу.

— Внесок Миколи Мангера у розвиток боксу Херсонщини неможливо переоцінити, – розпочинає бесіду Олександр Олександрович. – Зберігати пам’ять про таких людей – наш обов’язок. Багаторічна робота його як тренера та судді заслуговує на повагу та передачу його досвіду наступним поколінням. Я добре пам’ятаю, як організовувався перший турнір пам’яті Миколи Мангера. Вже тоді взяли за зразок турніри найвищого рівня як за організацією, так і за підходом до учасників. Саме тому цей турнір зараз має категорію «А». Завдяки Меморіалу Мангера, зокрема, Херсон займає чільне місце на карті великого боксу. Цього турніру чекають, і для нас честь його проводити.

— Часи зараз непрості: говоримо не лише про економіку, а й про труднощі організації масового заходу в часи коронавірусу…

— Так, ми все врахували. Всіх рекомендацій санітарно-епідеміологічних і медичних закладів буде дотримано. У спортсменів буде особливий режим роботи. Загалом, ми сподіваємося, що весь турнір вдасться провести так, щоб це було справжнє свято спорту без питань щодо організації чи безпеки.

— Розкажіть, будь ласка, чого очікуєте від турніру в спортивному плані.

— Ми пишаємося тим, що турнір буде напрочуд цікавим і представницьким. Свою участь підтвердили національні збірні 12 країн світу та наша національна команда. Вони везуть дуже сильних боксерів, деякі з них вже мають ліцензії на участь у Олімпійських іграх у Токіо. Недарма турнір Мангера 2021 року світова преса та фахівці вже назвали важливим підготовчим етапом на шляху до Олімпіади. Нам приємно, що в Україні відбудеться турнір з боксу такого високого рівня. І ми впевнені, що тут буде багато відкриттів, сильних протистоянь і яскравих боїв.

— Як розпланований календар турніру?

— XV ювілейний Міжнародний турнір з боксу серед чоловіків (класу А) пам’яті майстра спорту СРСР Миколи Мангера пройде в Херсоні з 1-го по 7 квітня. Урочисте відкриття відбудеться 2 квітня о 17:00 у приміщенні Херсонського вищого училища фізичної культури (м. Херсон, вулиця Петра Калнишевського, 2-а). Відбіркові бої – з 2-го по 4 квітня. Півфінальні поєдинки заплановані на 18:00 годину 5-го квітня, а фінальні бої та урочисте закриття турніру 6-го квітня о 18:30.

— Головний тренер національної збірної України Леонід Лоївський напередодні в інтерв’ю прес-службі ФБУ повідомив, що до Меморіалу Мангера готуються всі найсильніші…

— Нам дуже приємно це чути. Збірна України – наша надія, в олімпійський рік до неї вся увага. Безперечно, ті глядачі, яким пощастить потрапити на наш турнір, будуть підтримувати наших боксерів і насолоджуватися змаганнями найвищого рівня. Ми запланували також інтернет-трансляцію. Півфінальні та фінальні бої транслюватимуться на сайті XSPORT, їх також можна буде переглянути на телеканалі. З тієї кількості заявок, запитань, які надійшли до нас за останні дні, ми бачимо, що Меморіал Мангера 2021 року є великою подією як для вітчизняного спорту, так і для світового боксу. Зважаючи на той високий статус, який є в української школи боксу, з-за кордону також будуть дуже пильно стежити за змаганнями.

Хочу подякувати Федерації боксу України, Міністерству молоді та спорту України, керівництву Херсонської області, а також всім причетним до організації і проведення цього турніру, за те, що в 2021 році ми проводимо цей ювілейний турнір у такому сильному складі учасників та із тим рівнем організації, на який заслуговують змагання з іменем Миколи Мангера. Для нас, повторюся, це не просто турнір. Це – свято боксу та наш спосіб віддати належне великій людині спорту Херсонщини та України. Побажаю учасникам і вболівальникам яскравого турніру!