Під час окупації Херсона катували людей: підозрюються громадянин України та військовий РФ»/>

5 месяцев назад 0

Заочно повідомили про підозру в жорстокому поводженні із цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни громадянину України та військовому РФ.

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, під час окупації Херсона, підозрювані разом з іншими невстановленими російськими військовими незаконно ув’язнювали місцевих жителів у захопленій будівлі ГУНП у Херсонській області. 

Як повідомляють у прокуратурі, затриманих допитували, застосовуючи різні методи катувань. Зокрема, до статевих органів приєднували електрострум. Змушували свідчити проти себе, рідних та знайомих, схиляли до співпраці з окупаційною владою.  

За інформацією поліції Херсонської області, у червні 2022 року 33-річний військовослужбовець РФ у змові з 33-річним жителем Олешок, який раніше прийняв пропозицію щодо співпраці з силовими структурами Росії, в обласному центрі незаконно затримали 40-річного місцевого жителя. 

Правоохоронці стверджують, що в підвальних приміщеннях ГУНП під час окупації міста російські військові утримували та катували близько 90 громадян України. Доля деяких затриманих досі не відома.

Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років, йдеться в дописі.

Як раніше повідомляла Медіаплатформа “Вгору”, військовий РФ – це 32-річний уродженець Росії, військовослужбовець 50 окремої бригади оперативного призначення Південного округу військ національної гвардії РФ Рустам Шанкін. 

Також на сайті Офісу Генерального прокурора в тексті підозри йдеться про громадянина України Олександра Терещенко.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 89 232 кримінальних проваджень – за ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни).

4 листопада прокурори повідомили підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та в порушенні законів та звичаї війни 42-річному полковнику другої служби управління захисту конституційного ладу ФСБ РФ Дмитру Лайковому.