Під два мільйони. В ООН озвучили кількість біженців з України

2 года назад 0

Мирні громадяни України – жінки та діти, старі – продовжують залишати територію країни, перебираючись до інших країн. З кожним днем кількість вимушених біженців, які перетинають державний кордон, зростає.

Так, Верховний комісар ООН у справах біженців назвав сьогоднішні події в Україні найшвидше зростаючою “кризою біженців” у Європі з часів Другої світової війни.

Вимушені переселенці з України, в основному, шукають прихистку в сусідніх західних країнах – таких як Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина та Молдова, пише BBC.

Згідно з даними ООН, на сьогодні перелік країн, до яких виїжджає найбільше українців, виглядає так:

  • Польща — 1,204,000 біженців;
  • Угорщина — 191,000;
  • Словаччина — 141,000;
  • Молдова — 83,000;
  • Румунія — 82,000;

Крім того, близько 183 тисяч українців вже залишили ці країни і рушили далі на захід Європи. 

Повідомляється також, що до Росії виїхало близько 100 тисяч громадян. 

У країнах ЄС біженцям кажуть, що їм не потрібні документи, але бажано мати внутрішній або закордонний паспорти, свідоцтва про народження дітей, які подорожують з ними, та медичну документацію.

Щоб отримати статус біженця, вони повинні бути громадянами України або людьми, які легально проживають в Україні, наприклад, іноземними студентами.

У країнах, що межують з Україною, біженці можуть залишатися в центрах прийому, якщо у них немає друзів чи родичів, з якими можна залишитися. Їм надається харчування та медична допомога.

Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців, високо оцінив “надзвичайну” реакцію громади в Польщі, де є найбільша кількість біженців.

Однак він каже, що це "логістичний кошмар", оскільки очікується, що ще більше людей перетнуть кордон.

Очікується також, що уряд Румунії профінансує витрати на житло впродовж 30 днів. Разом з Угорщиною Румунія пропонує грошові надбавки на їжу та одяг. Дітям надають місця в місцевих школах.

Найбільша концентрація українських біженців на душу населення в Молдові – майже 4 тисячі на 100,000 жителів.