Підозрюються 12 жителів Херсонщини: обіймали посади в окупаційній владі та правоохоронних органах

8 месяцев назад 0

Нацполіція повідомила про підозри в колабораціонізмі та пособництві РФ 12 жителям Херсонщини. 

Про це йдеться на сторінці відомства та в текстах підозр.

Четверо громадян обійняли посади “голови ВЦА” – Володимир Лєонтьєв, "заступника голови ВЦА" –  Віталій Єфіменко, "керівниці Центра гуманітарної допомоги" – Наталія Казарян та пропагандист Кирил Стремоусов.

За текстами підозр, Лєонтьєв, задля розповсюдження політики держави агресора та укріплення окупаційної влади залучив Єфіменко, Стремоусова та Казарян до організованої групи, яка займалася організацією політичних заходів, інформаційно підтримувала політику Росії, пропагували ідеї “російського миру” серед місцевих жителів.

Зокрема, вони вводили в обіг російський рубль, змушували підприємців платити податки для підтримки економіки держави-агресора на тимчасово окупованих територіях Новокаховської територіальної громади.

Зазначається, що Віталій Єфіменко та Наталія Казарян організовували та проводили заходи політичного характеру на підтримку дій окупаційної влади.

“Кирило Стремоусов – пропагував російські ідеї та брав активну участь у заходах на підтримку дій окупантів”, – йдеться в повідомленні.

Знімали пропагандистські ролики та розповсюджували їх на заборонених в Україні російських ресурсах.

Крім того, Лєонтьєв, з метою перевірки виконання злочинних дій громадянами, які вказані вище неодноразово телефонував, контролював їх та надавав вказівки учасникам організованої групи. Працівники нацполіції опублікували записи їхньої розмови.

Також, за вказівкою В. Лєонтьєва, військовослужбовці РФ 1 квітня 2022 року викрали міського голову міста Таврійськ Різака, бо він не погодився співпрацювати з окупантами.

А восьмеро правоохоронців почали працювати в незаконно створеній поліції: Віктор Коник добровільно обійняв посаду начальника “міського відділу поліції м. Каховка”, Сергій Томка – заступника начальника, працівники поліції Микола Насєдкін, Наталія Мармій, Єгор Кузаков, Володимир Сільченко, Степан Федчишин.

Вони організовували мітинги та паради, в яких самі брали участь, залякуванням змушували місцевих людей використовувати символіку та переходити на російську валюту країни-агресора. 

Також встановлено, що фігуранти здавали патріотично налаштованих громадян України, зокрема й очільників міст, ФСБ та російським військовим. 

Окрім того, за вказівкою керівників окупаційної влади “правоохоронці” викрадали та незаконно утримували патріотів України.

Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Раніше, Служба безпеки України повідомила про підозру в державній зраді керівниці російського центру гуманітарної допомоги в Новій Каховці Наталії Казарян. Також оголосили підозру “заступник голови Новокаховського міського округу» Віталій Єфіменко.

Заочно повідомили про підозру Олексію Сороці – колишньому заступнику начальника відділу «Голопристанської виправної колонії № 7» за фактом депортації та примусового переміщення понад 1 тисячі 700 засуджених людей, які утримувалися у в’язницях Херсонської області.

Досьє зрадника Кирила Стремоусова – заступника голови так званої окупаційної “військово-цивільної адміністрації Херсонської області”, самопроголошеного голову самоствореного Комітету порятунку за мир та порядок, сформованого 10 березня 2022 року.