Підозрюються у викраденні та катуванні херсонців троє військових РФ

8 месяцев назад 0

Національна поліція заочно повідомила про підозру трьом російським військовим, які незаконно ув’язнювали, катували та вбивали цивільних людей в Херсоні в ізоляторі тимчасового тримання на вул. Теплоенергетиків, 3. А саме Олексію Холоділіну 5 січня 1988 року народження, Єгору Бондаренкову 6 квітня 2002 року народження та Олександру Чиленгірову 29 вересня 2002 року народження. 

Про це йдеться в текстах підозр.

За даними слідства, встановлені особи, 9 березня, близько 12:00 незаконно захопили та встановили контроль над ізолятором тимчасового утримання №1 ГУНП в Херсонській області. Погрожуючи зброєю, військові РФ забрали в начальника ключі від усіх приміщень установи.

Бондаренко та Чиленгіров є стрільцями роти оперативного призначення, 143 полку оперативного призначення 50 обпром Управління Росгвардії по Челябінській області. Холоділін – військовослужбовець 50 окремої бригади оперативного призначення Південного округу військ національної гвардії РФ.

Олександр Чиленгіров. Фото Слідство Інфо

Зазначається, що з початку березня по кінець жовтня 2022 року під час окупації міста незаконно ув’язнювали цивільних осіб в приміщенні ізолятора та катували.

“Люди утримувалися у виснажливих для людського організму та антисанітарних умовах”,  – йдеться в тексті.

Зокрема, затриманих обмежували в їжі та воді. Не надавали медичну допомогу.

Крім того, підозрювані били цивільних осіб руками, ногами, палицями, іншими предметами, катували струмом та погрожували вбивством, затриманням рідних.

Також у тексті підозри зазначено, що вночі з 17 на 18 червня 2022 року  Бондаренко, Чиленгіров та четверо невстановлених військовослужбовців РФ до смерті забили одного із затриманих.

“Здійснили умисне вбивство цивільної особи, завдавали ударів по всьому тілу та обличчю потерпілого. За висновком судово-медичної експертизи затриманий помер від переломів ребер”, – повідомляють правоохоронці.

Бондаренкову Є.В. та Чиленгірову О.А.  повідомлено про підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням, умисному вбивстві та в інших порушеннях законів і звичаїв війни – за ч. 1 й  ч. 2 ст. 438 КК України. Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі. Холоділін О.О. підозрюється у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 438 КК України – карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Нагадуємо, за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури директору Федеральної служби виконання покарань РФ, генералу-полковнику внутрішньої служби Аркадію Гостєву заочно повідомлено про підозру в скоєнні дій, вчинених із метою захоплення державної влади в Україні.

Служба безпеки повідомила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни начальнику інженерно-технічного відділення ОМОН «Беркут» Головного управління Росгвардії по Криму та Севастополю, 37-річному Квартнику Пилипу Олександровичу. Йому загрожує від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.