Питання охорони здоров’я – серед пріоритетів Херсонської обласної ради

5 лет назад 0

Херсонська обласна рада ухвалила ряд питань, які стосуються збалансованої діяльності комунальних закладів охорони здоров’я та надання ними якісних медичних послуг.

Депутати надали згоду комунальному закладу «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Херсонської обласної ради» на проведення капітального ремонту приміщень радіологічного корпусу. Як повідомлялося раніше, боротьба з онкологічними захворюваннями – одне з першочергових завдань голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та депутатського корпусу. Не секрет, що наш регіон є одним із лідерів України за захворюваністю на рак, тому дана проблема потребує негайного вирішення. Задля цього обласна рада спільно з обласною державною адміністрацією докладають максимум зусиль для розвитку матеріально-технічної бази онкологічного диспансеру.

Також депутати підтримали передачу обладнання, на яке Херсонський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом має право оперативного управління. Так, комунальний заклад «Бериславський медичний коледж» Херсонської обласної ради отримає право оперативного управління на УЗД-апарат Philips Ultrasound 2006 року випуску. Дане обладнання є морально та фізично застарілим, проте ще може використовуватися медиками-початківцями у навчанні. Крім того, Херсонська обласна клінічна лікарня отримає право оперативного управління на бронхофіброскоп Olympus Medical Systems Corporation.

На сесії обласної ради депутати підтримали рішення «Про надання дозволу комунальному закладу Херсонської обласної ради «Обласний кардіологічний диспансер» на організацію та надання платних медичних послуг». Надання таких послуг регламентується постановами Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах» (зі змінами) та від 25 грудня 1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами).

«Обласний кардіологічний диспансер» зможе надавати наступні платні послуги:
– перебування громадян за їх бажанням у палатах з поліпшеним сервісним обслуговуванням;
– видача копії медичної довідки, витягу з історії хвороби;
– оздоровчий масаж, бальнеологічні процедури з метою профілактики захворювань та зміцнення здоров’я дорослого населення;
– корекція зору за допомогою окулярів та контактних лінз.

Найближчим часом керівництво закладу опрацює механізми надання таких послуг у відповідності до діючого законодавства.

Крім того, депутати ухвалили рішення «Про припинення комунального закладу «Херсонський обласний центр громадського здоров’я» шляхом перетворення». Для мешканців Херсонщини нічого не зміниться: це заходи на виконання Концепції розвитку системи громадського здоров’я, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року №1002-р, Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» від 6 квітня 2017 року тощо. Указаними документами передбачено забезпечення централізації та децентралізації таких закладів шляхом створення регіональних центрів громадського здоров’я – комунальних некомерційних підприємств. Саме таке підприємство і буде створене на базі «Херсонського обласного центру громадського здоров’я».