Правоохоронці Херсонщини розслідують більше тисячі кримінальних злочинів, вчинених військовими РФ

2 года назад 0

Правоохоронні органи Херсонщини розпочали більше тисячі кримінальних проваджень, пов'язаних із воєнними діями на території області. Про це повідомив перший заступник керівника Херсонської обласної прокуратури Олексій Даниляк в ефірі програми “Новини Приазов'я”.

 

68 справ стосуються зникнення безвісти місцевих жителів, 4 провадження — щодо вчинення насильства і 3 про зґвалтування. За інформацією відомства, 41 місцевий житель досі перебуває в полоні військових РФ.

Також кримінальні провадження відкриті за фактами колаборації, захоплення державних та громадських будівель і споруд, мародерства, пропаганди війни, самовільного присвоєння владних повноважень. 

“Серед усього цього  масиву більше половини злочинів кваліфіковані за ст. 438 Кримінального кодексу України, — розповідає Олексій Даниляк, — Це пошкодження цивільних об’єктів внаслідок обстрілів, позбавлення або пошкодження майна громадян, викрадення осіб, розгін мирних зібрань, мітингів. Постраждалими є цивільні особи, депутати міських, селищних рад, голови ОТГ”.

Найстрашнішими є злочини проти людяності, тобто вбивства, зокрема внаслідок обстрілів та бомбардувань. Непоодинокі випадки депортації або насильницького переміщення, а також ув’язнення, катування, сексуальні злочини, говорить заступник керівника обласної прокуратури: 

“За наслідками подій на території Херсонщини, починаючи з 24 лютого, розпочато досудове розслідування в 104 провадженнях за ч. 2 ст. 438 ККУ “Порушення законів та звичаїв війни”, де наслідками стали смерті потерпілих. Серед 640 кримінальних правопорушень — викрадення цивільних, викрадення їх майна, нелюдське поводження з ними”. 

Внаслідок збройної агресії проти України було позбавлено свободи та захоплено як заручників 77 осіб, з яких 36 звільнено. Всі інші досі перебувають у полоні.