«ПрофіКемп»: обласний фінал на Херсонщині

5 лет назад 0

У 2018-2019 роках Херсонський обласний центр зайнятості разом із Херсонською обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки розробили і здійснюють профорієнтаційний проект для учнівської молоді – «ПрофіКемп», пов’язаний з туризмом – одним із важливих напрямків економічного і соціального розвитку регіону.

Мета проекту – сприяння національно-патріотичному вихованню шкільної молоді, забезпечення ефективної профілактичної роботи щодо запобігання молодіжного безробіття, розширення знань підростаючого покоління про перспективні напрямки економічного розвитку області, його орієнтації у виборі діяльності на потребу регіонального ринку праці, зокрема професій туристичної галузі.

«ПрофіКемп» має статус міжобласного проекту і успішно реалізується у Львівській, Рівненській областях та на Закарпатті. На загальнодержавному рівні угоду про впровадження «ПрофіКемпу» погоджено керівництвом Державної служби зайнятості (Центрального апарату), Національної бібліотеки України для дітей і відповідним департаментом Міністерства освіти і науки України.

11 квітня у Новій Каховці відбувся фінальний захід обласного етапу проекту, на який з’їхались учні, вчителі, бібліотекарі, спеціалісти служби зайнятості з 11 районів Херсонщини, та почесні гості (близько 400 осіб).

Зранку команди змагалися за право виходу в фінал у найбільш видовищній категорії – сценічній PR-презентації власного туристичного маршруту, а також у категорії «Оригінальна сувенірна продукція», очікували рішення експертів та журі щодо лідерства у інших категоріях, за роботу в яких команди відзвітували напередодні в онлайновому форматі. А ще – знайомились із професіями, затребуваними на ринку праці Херсонщини, на Ярмарку професій, на якому професійно-технічні й вищі (І-ІІ рівня акредитації) навчальні заклади міст Нова Каховка і Берислав у формі майстер-класів ознайомили школярів з професіями, яким навчають. А ще – переглядали експозицію сувенірів, які самі ж виготовляли разом зі своїми кураторами, і “голосували” за ту з них, що сподобалась найбільше, – в очікуванні урочистої миті, коли у концертній залі пролунають закличні фанфари і розпочнеться змагання фіналістів і церемонія нагородження.

Виступи чотирьох команд-фіналістів – змістовні і яскраві, винахідливі й креативні, талановиті й артистичні – тримали в напрузі головне журі фіналу, адже кожен виступ мав свої привабливі родзинки у презентації туристичних переваг рідного краю. Та перемогу у підсумку команди Скадовського району навряд чи можна назвати несподіванкою – адже команди з курортного чорноморського узбережжя традиційно посідають лідерські позиції у обласних “профі”-проектах. От і цього разу: члени журі були майже одностайними у визначенні команди-переможця.

Віце-чемпіони поступились лідерам всього лиш на кілька балів, – до того ж друге місце вибороли одразу дві команди – Генічеського району і міста Гола Пристань.

Третє місце у гострій конкурентній боротьбі посіли “профікемпівці” із команди «ЛюбоSvit» Олешківського району.

Як же розподілились інші нагороди? – Телеграфно:

– у категорії «Кращий туристичний маршрут»:

І місце – команди міста Каховка та Олешківського району;

ІІ місце – команди міста Нова Каховка та Генічеського району;

ІІІ місце – команда Білозерського району.

– у категорії «Краща PR-кампанія»:

І місце –команда міста Каховка;

ІІ місце – команда міста Нова Каховка;

ІІІ місце – команди міста Гола Пристань, Каланчацького і Олешківського районів.

В індивідуальній категорії «Кращий гід-екскурсовод»:
І місце – Смирнов Даніїл (команда Скадовського району);

ІІ місце – Майстренко Софія (команда м. Каховка) і Толчева Ольга (команда Генічеського району);

ІІІ місце – Керпань Анастасія (команда Бериславського району), Чорнуха Олена (команда Олешківського району) і Козленкова Анна (команда Чаплинського району).

У категорії «Оригінальна сувенірна продукція» (виготовлення, експозиція та презентація):
І місце – команда міста Каховка;

ІІ місце – команда Чаплинського району;

ІІІ місце – команда Великоолександрівського району.

Номінація «Вибір учасників» (за підсумками загального голосування команд і гостей заходу) – команда Олешківського району.

Подяками за роботу в проекті, за організацію дослідницької та творчої діяльності команд, систематичне висвітлення подій і заходів проекту на веб-ресурсах, у соцмережах та у ЗМІ нагороджено кураторів команд із числа працівників центрів зайнятості, бібліотекарів та працівників освіти.