Реінтеграція ТОТ шляхом визнання результатів навчання: механізми вирішення

7 месяцев назад 0

У Верховній Раді прийнято законопроєкт №9591, яким створюються умови для проходження атестації та продовження навчання в українських закладах освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України. 

«Важливо: ми жодним чином не визнаємо дипломи, отримані на окупованих територіях, лише надаємо можливість тим, хто хоче працювати в Україні, підтвердити свої знання та отримати український диплом», — повідомляє Юлія Гришина, народний депутат, заступник голови фракції «Слуга Народу», голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Вона зазначає, що проблема реінтеграції мешканців тимчасово окупованих територій України є актуальною не лише для повоєнного відновлення, але й для Перемоги. Далеко не всі з них є зрадниками та колаборантами.

«Є багато тих, хто з ризиком для життя бореться з окупантами. Ще більше тих, хто не готовий ризикувати життям, але бачить своє майбутнє саме в Україні. Дехто, долаючи всі перешкоди, проривається на підконтрольну Україні територію», — говорить Юлія Гришина.

Також Юлія Гришина зауважує, що об'єктом визнання можуть бути виключно результати навчання. Це відповідає чинному законодавству, європейським практикам і меті законопроєкту, що викладена у Пояснювальній записці до нього.

Не можуть визнаватися документи про освіту, видані невизнаними суб'єктами освітньої діяльності, присуджені ними кваліфікації та періоди навчання у таких суб'єктів.

Таке визнання не лише суперечить законам України й порушує принципи справедливості, але і створить прецедент, негативні наслідки якого важко оцінити. Одним з них, не найбільш тяжким, буде необхідність визнання документів про освіту, виданих будь-ким і будь-де.

Також не можуть визнаватися кредити ЄКТС. По-перше, тому, що вони можуть з'явитися лише за результатами певної освітньої програми, яка виконується у невизнаних закладах освіти на тимчасово окупованій території.

Більше про законопроєкт тут.

«Нами постійно відслідковується ситуація з освітнім процесом на тимчасово окупованій території Херсонщини. Дійсно, зрадники та колаборанти в меншості. Тиск на наших людей шалений, тому вони вимушені віддавати дітей на навчання. Втім, навіть самі колаборанти заявляють, що українські діти чинять спротив тим навчальним програмам, які вони намагаються для них запровадити. Ця інформація підтверджується різними джерелами. Ми маємо бути на кілька кроків попереду і допомогти нашим дітям швидко реінтегруватись після Перемоги. Україна за своїх людей бореться, для неї головне життя. Вдячний Юлії Гришиній за роботу. Вона стала ангелом охоронцем для наших освітян та здобувачів освіти й вирішувала та продовжує вирішувати багато проблемних питань Херсонщини», — говорить Юрій Соболевський, очільник обласної організації партії «Слуга Народу».