Річниця розстрілів на Майдані: Україна згадує Героїв Небесної сотні

1 год назад 0

Дев’ять років тому в центрі Києва відбулися масштабні розстріли активістів Революції гідності. Тоді 18 лютого загинули 22 протестувальники. 20 лютого вбили найбільше людей — 48. Загалом 107 учасників Революції гідності складають «Небесну сотню».

18 лютого 2014 року "Беркут" зранку розігнав протестувальників під Верховною Радою, а потім силовики знесли барикаду на вулиці Інститутській і почали штурмувати Майдан. Надвечір здійснили спробу зачистити Майдан Незалежності. Тоді ж підпалили наметове містечко та Будинок профспілок.

Побиття та вбивства людей спровокувало активізацію переговорів між тодішніми лідерами опозиції і януковичем.

21 лютого було підписано угоду про врегулювання політичної кризи. Підписи під документом, крім януковича, поставили Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок. Угоду своїми підписами також закріпили кілька європейських дипломатів.

Та вже ввечері янукович втік зі столиці. Він особисто контролював вивезення речей зі своєї резиденції в Межигір'ї. З Києва президент-зрадник поїхав до Харкова.

У другій половині дня 22 лютого вирушив до аеропорту Харкова, звідки полетів у Донецьк. Звідти мав намір летіти у рф, але його відмовилися випускати українські прикордонники.

Як пізніше розповіли в суді у справі про держзраду ексохоронці януковича, його кортеж доїхав до міста Бердянська Запорізької області. Там, у полі янукович пересів в один з трьох вертольотів, що чекали на нього. Згодом, із зупинкою в російській Анапі, янукович опинився в Криму. А вже звідти виїхав до російського Ростова.

віктор янукович засуджений заочно за держзраду до 13 років ув’язнення.