Розпочався 4 етап україно-польського проєкту «Збільшення дієвості реагування українських рятувальних служб на кризові ситуації»

3 года назад 0

Сьогодні відбулася зустріч керівників області з делегацією Воєводської комендатури Державної пожежної охорони Республіки Польща, у ході якої обговорили нові напрямки співпраці в рамках проєкту «Підвищення ефективності реагування українських аварійно-рятувальних служб на надзвичайні ситуації, етап 4».

Зустріч пройшла в єдиному ситуаційному центрі області, який створено для комплексного забезпечення безпеки в області, зниження ймовірності реалізації загроз природного, техногенного, кримінального, терористичного й іншого характеру. 

Партнерські відносини між пожежними-рятувальниками Херсонщини та Малопольського воєводства тривають з 2010 року від початку реалізації першого спільного проєкту та передачі першої партії гуманітарної допомоги в рамках програми «Польська допомога для розвитку» для херсонських рятувальників.

У 2016 році співпраця продовжилась у рамках нового проєкту «Збільшення дієвості реагування українських рятувальних служб на кризові ситуації», який щороку отримує фінансування у рамках програми «Польська допомога для розвитку». Так упродовж 2016-2021 років під час трьох етапів проєкту відбулось 9 тренінгових модулів для херсонських рятувальників, що пройшли у м. Краків та Малопольському воєводстві. 

У 2021 році стартував четвертий етап проєкту, розрахований до кінця 2022 року, який включає нові важливі тренінгові модулі у Малопольському воєводстві та передбачає передачу нової партії гуманітарної допомоги.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Якименко відзначив: «Така співпраця має велике значення для нас, адже на підставі вивчення досвіду функціонування європейських служб порятунку формуються підстави успішного виконання оперативних завдань українськими рятувальниками. Четвертий етап проєкту «Збільшення дієвості реагування українських рятувальних служб на кризові ситуації» надасть нові можливості для підвищення рівня оперативності реагування на надзвичайні ситуації, пожежі та інші небезпечні події».

Зі свого боку перший заступник Малопольського воєводського коменданта пан Піотр Словіак зазначив, що керівництво комендатури планує на підставі аналізу проблем у сфері протипожежного захисту опрацювати першочергові потреби області у пожежно-технічному та рятувальному обладнанні.