СБУ повідомила про підозру за двома статтями Сергію Єлісєєву, який очолив окупаційний уряд на окупованій Херсонщині

9 месяцев назад 0

СБУ повідомила про підозру віцегубернатору Калінінградської області РФ, Сергію Єлісєєву, який очолив окупаційний уряд на окупованій Херсонщині. 

Про це повідомили в СБУ. 

Єлісєєв колишній співробітник ФСБ, входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії. 

Він був відряджений до Херсона, де виконував вказівки окупантів щодо придушення руху опору та формування кремлівського режиму.

За даними Служби безпеки, серед основних завдань Єлісєєва була підготовка та проведення незаконного референдуму щодо «приєднання» Херсонщини до складу РФ.

“За відсутності «на робочому місці» гауляйтера Сальдо, російський чиновник виконував його «обов’язки» та керував місцевими окупаційними органами”, – йдеться в дописі.

Напередодні звільнення Херсона фігурант, спільно зі своїми поплічниками, переправився на лівобережну частину області, а згодом виїхав до Росії. І вже в грудні 2022 року знову отримав посаду в уряді Калінінградської області.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Єлісєєву про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  •  ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);
  •  ч. 6 ст. 111-1 (організація та активна участь у заходах політичного характеру в співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації).

Нагадуємо, після приїзду на Херсонщину першого заступника керівника адміністрації президента РФ Кірієнка в регіоні з'явився так званий "уряд Херсонської області".

Раніше ми писали, що 26 вересня, міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі оголосив про запровадження 92 санкцій у відповідь на фіктивні референдуми на захоплених росіянами територіях України. У список потрапив голова окупаційного уряду Херсона Сергій Єлісєєв.