​​СБУ затримала ще одну організаторку псевдореферендуму в Херсоні»/>

4 месяца назад 0

Служба безпеки затримала 59-річну організаторку незаконного референдуму РФ у період окупації Херсона. Вона перебуває під вартою. За колабораціонізм їй загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Про це повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, працівниця автостоянки після окупації Херсона добровільно вступила до складу окупаційного виборчкому Корабельного району. Вона з урною та бюлетенями обходила помешкання херсонців та закликала їх голосувати за приєднання до складу РФ. 

При цьому жінку супроводжували озброєні російські солдати, які погрожували людям ув’язненням у разі відмови брати участь у псевдореферендумі, ідеться в повідомленні 

“Задокументовано, що за «наведенням» підозрюваної очільницю ОСББ її будинку відвезли до російської катівні, за те, що відмовилася проголосувати на користь РФ”, – пишуть у СБУ. 

Як зазначається, за це підозрювана отримала паспорт РФ та можливість без перешкод їздити містом.

Після звільнення Херсона вона виїхала до Миколаєва, оформила статус ВПО, але співробітники СБУ встановили місце її тимчасового проживання та затримали жінку.

Правоохоронці вилучили два телефони підозрюваної з доказами співпраці з РФ.

27 грудня в Херсоні СБУ затримала чоловіка, який брав участь в організації незаконного референдуму. Він увійшов до складу незаконного виборчкому Корабельного району.

У відповіді Офісу Генпрокурора на запит Медіаплатформи "Вгору" повідомили, що із січня по жовтень 2023 року за фактом колабораціонізму в Херсонській області 177 людям вручили підозри.