Сьогодні на Херсонщині складають ЗНО з української мови

6 лет назад 0

В області діє 40 пунктів тестування, на яких 9140 учнів складають ЗНО та Державну підсумкову атестацію у формі ЗНО з української мови.

Деякі викладачі на представники навчальних закладів завітали до пунктів здачі тестування, аби підтримати своїх випускників. Серед них і заступник керівника морського коледжу Херсонського державної академії Олена Дягилева, яка розповіла про цьогорічний нюанс, що змушує насторожитись учнів навчального закладу, у якому вона працює:

“Нюанс ЗНО цього року у тому, що, наприклад, у нашому навчальному закладі студенти здають ДПА у формі ЗНО. Якщо вони отримають непрохідний бал, згідно діючих нормативних документів, ми зобов’язані їх відрахувати. Ми вбачаємо у цьому проблему. Адже до нас вони приходять після дев’ятого класу, а на другому курсі здають українську мову. Ми сподіваємося, що все буде добре, адже ми проводили ряд позакласних заходів із підвищення обізнанності учнів з рідної мови, щоб їм простіше було скласти ЗНО”, — говорить Олена Дягилева.

Директор Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації Євген Криницький запевняє, що до усіх сорока пунктів здачі ЗНО з української мови сьогодні запезпечено підвіз учнів та усі необхідні заходи безпеки:

“Сьогодні працюють всі служби, що забезпечують безпеку: поліція, ДСНС відпрацювали заходи з вибухонебезпочності і поки вони цього не зробили, до приміщень нікого не пускали. є чергова карета “швидкої допомоги”, тобто, намагаємося створити всі умови і працювати на випередження”, — запевняє Євген Криницький.

Що стосується регламенту проведення ЗНО — тут все суворо. З моменту доставки пакету з тестовими матеріалами ніхто не має права увійти до пункту або залишити його. Поки діти чекають на вулиці, про процедури розповідає відповідальна за проведення і організацію ЗНО у навчальних закладах у Херсоні Тетяна Ігнат’єва:

“Уповноважена особа і відповідальний за пункт тестування чекають, поки після наради старші інструктори та інструктори підготують аудиторії, перевірять їх готовність до проведення ЗНО. Після цього старший інструктор спускається до опломбованого сховища, яке під вартою представника Державної служби охорони, він буде присутній при тому, як це сховище розкриється, буде братися пакет із тестовими матеріалами і переноситиметься у кімнату для наради із старшими інструкторами, яким роздаються пакети. Тільки після цього відповідальний помічник та черговий запускають дітей до пункту. У нас сьогодні троє дітей з обмеженими можливостями складатимуть тестування на цьому пункті. Вхід обладнаний пандусом, працюватиме сурдоперекладач і всі необхідні можливості для таких діточок будуть на першому поверсі. Сьогодні на нашому пункті є не тільки випускники Херсона, а й частина Білозерського району”, — розповідає Тетяна Ігнат’єва.

Щодо ЗНО з іноземних мов, яке на Херсонщині проходитиме 2 червня, тут пан Криницький пообіцявЮ що усі пункти буде технічно оснащено для аудіювання.

Нагадаємо, у 2018 році як оцінки за ДПА для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів буде зараховано результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох навчальних предметів (наказ Міністерства освіти і науки України від 31 липня 2017 року № 1103 «Деякі питання проведення в 2018 зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти»):

1) українська мова і література (українська мова);

2) математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття) – за вибором випускника;

3) навчальний предмет за вибором випускника (математика, історія України, англійська, іспанська, німецька, французька, мови, біологія, географія, фізика, хімія).

Роз’яснення Міністерства освіти і науки України щодо проведення державної підсумкової атестації в закладах загальної середньої освіти за посиланням  http://testportal.gov.ua//wp-content/uploads/2016/12/4_1_9-66_list_pro_dpa_2018.pdf