США вперше звинуватили російських солдатів у воєнних злочинах в Україні. Вони катували американця на Херсонщині

5 месяцев назад 0

У США вперше порушили справу про воєнні злочини російських військовослужбовців в Україні. Вони викрали та катували американця в селі Милове в Херсонській області.

Про це повідомляє CNN.

Американця катували у квітні 2022 року впродовж 10 днів — його роздягли, били, фотографували, погрожували зґвалтуванням та імітували розстріл. В обвинувальному акті йдеться, що американець не воював у війні та перебував під захистом Женевської конвенції 1949 року. Імʼя потерпілого не називають.

Обвинувачені — офіцери Сурен Мкртчан та Дмитро Буднік, а також двоє військових, на імʼя Валерій і Назар. Прізвища останніх невідомі. 

Ця справа — перший випадок, коли Мінʼюст США переслідує тих, хто скоює воєнні злочини проти американських громадян за кордоном. Підозрюваним висунули звинувачення за чотирма пунктами, зокрема за незаконне увʼязнення, змову з метою вчинення воєнних злочинів, нелюдське поводження та тортури.

Центр журналістських розслідувань у вересні 2022 року писав про Мкртчана. Він є на сайті «Миротворець» і був начальником штабу полку в корпусі «ДНР». Під час окупації Херсонщини був причетний до викрадень людей та зґвалтувань жінок на блокпостах.

Генеральний прокурор Меррік Гарланд назвав це «важливим кроком до відповідальності за незаконну війну в Україні».

На початку листопада СБУ повідомила про підозру 26 окупаційним поліціянтам «головного управління МВС РФ Херсонської області». Вони катували та забивали до смерті українців.

Читайте матеріал “Вгору”, як російські окупанти продовжують жахливі традиції НКВС 80-річної давнини.