Суд визнав винною в колабораціонізмі жительку Голої Пристані, яка стала першою заступницею голови окупаційної адміністрації

8 месяцев назад 0

Міський суд Одеської області заочно визнав жительку міста Гола Пристань Херсонської області Юлію Черемісіну винною в колабораціонізмі. Вона стала першою заступницею голови окупаційної адміністрації Голої Пристані.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 11 вересня.

Як зазначається, Юлія Черемісіна, негативно налаштована до української влади, у травні 2022 року обійняла цю посаду. 

Як перша заступниця жінка звільняла та призначала керівників навчальних установ, впроваджувала освітні стандарти РФ, організовувала культурно-масові заходи. У Великокардашинській школі 30 червня минулого року Юлія Черемісіна переконувала вчителів та дирекцією, що при російській владі життя покращиться.

Юлія Черемісіна на посаді. Фото з пропагандистського видання

З показань свідків, до повномасштабного вторгнення РФ жінка працювала юристом у мерії, потім в управлінні юстиції, а також у відділі освіти однієї з громад району.

Свідки підтвердили, що як заступниця окупаційного мера Черемісіна агітувала місцеве населення співпрацювати з Росією. Перед референдумом під керівництвом жінки завезли агітаційну російську літературу — її кілька днів роздавали в місті. По місту обвинувачена їздила із представниками служби безпеки РФ.

Українські правоохоронці організували прихований аудіозапис у приміщенні школи, коли Юлія Черемісіна проводила там агітацію. 

«Відстежуватимуть людей, батьків, які перешкоджають здобуттю освіти дітей», – говорить вона. 

Юлію Черемісіну визнали винною за ч. 5 ст. 111-1 КК України, а саме в добровільному зайнятті посади в окупаційній адміністрації РФ. Її засудили до семи років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у Херсоні затримали жінку, яка висловлювалася на підтримку збройної агресії РФ проти України в проросійському телеграм-каналі. Їй повідомили про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про розміщення ЗСУ.