Суд визнав винною в колабораціонізмі окупаційну голову села Микільське на Херсонщині»/>

5 месяцев назад 0

Івано-Франківський міський суд визнав винною в колабораційній діяльності 37-річну Ольгу Загоруйко. Її заочно засудили до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Крім того, жінку на 15 років позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади.

Суд встановив, що 11 серпня 2022 року під час зборів Ольга Загоруйко добровільно прийняла пропозицію Кирила Стремоусова очолити окупаційну адміністрацію в Микільському. 

У вироку суду йдеться про те, що жінка на незаконній посаді голови «Микільської сільської ради Білозерського муніципального округу» керувала місцевою громадою, організовувала доставлення російської гуманітарної допомоги від імені партії «Єдина Росія», популяризувала окупаційну владу, формувала списки місцевих мешканців для проведення незаконного референдуму у вересні минулого року.

Восени 2022 року Ольга Загоруйко втекла з правобережної Херсонщини, йдеться в повідомленні.

За даними ЦЖР, Ольга Загоруйко займалася роздрібною торгівлею овочів і фруктів, на території Херсонщини проживала з кінця 1990-х років.

19 липня, колишню директорку ліцею в селі Микільське Дар’ївської громади Херсонської області Оксану Кривенкову засудили до трьох років позбавлення волі.

29 листопада, Івано-франківський суд визнав винною в колабораціонізмі директорку дитсадка “Джерельце” в деокупованому селі Микільське Херсонської області Ларису Лаврову.

У відповіді Офісу Генпрокурора на запит Медіаплатформи "Вгору" повідомили, що з січня по жовтень 2023 року на облік поставили 482 кримінальних правопорушення за фактом колабораціонізму в Херсонській області.