Терор, затримання і потужна пропаганда впливу на дітей – так живе тимчасово окуповане лівобережжя області, – Юрій Соболевський

5 месяцев назад 0

На тимчасово окупованій території Херсонщини спостерігається гуманітарна криза в медицині, погіршення безпекової ситуації та свавілля російських військових.

Про це повідомляє перший заступник голови-керівник виконавчого апарату Херсонської облради, очільник обласної організації партії «Слуга Народу» Юрій Соболевський.

Щодо безпекової ситуації він повідомив наступне: «Терор, постійні затримання та звинувачення у шпигунстві. Росіяни активно шукають коригувальників. Проводять ретельні перевірки цивільних. Продовжується примусова паспортизація і постановка на військовий облік населення. Є випадки проведення каральних дій з боку окупаційної влади відносно тих, хто відмовився коритися новим «правилам»».

Також Юрій Соболевський повідомив про стан справ медичної мережі тимчасово окупованих громад.

«Наразі спостерігаємо гуманітарну кризу в сфері медицини. Без російського паспорта і полісу медичного страхування практично не можливо отримати медичні послуги. Втім, сама медична система працює погано. В більшості населених пунктів потенціал медзакладівтакий, що максимум їх діяльності – поміряти тиск і температуру», —  зазначив Юрій Соболевський.

 Він додає, що на тимчасово окупованій частині області існує велика проблема з ліками.

«Фактично, якісних медичних препаратів просто немає. Або ж, ціна на них спеціально завищується. Наприклад, на 25%, як то ми бачимо в Новій Каховці. Це при тому, що в Криму ж ціни на ліки і харчі менші в три рази», — розповів Юрій Соболевський.

За інформацією, що надходить з лівобережжя, на щастя, голоду там немає бо Херсонщина аграрний регіон і людей виручають власні земельні ділянки і господарські угіддя. Тиск на аграріїв і фермерські господарства продовжується. Окупанти віджимають земельні ділянки людей, які виїхали і відмовилися від перерєстрації.

Спостерігається мародерство зі сторони російських військових. Чим ближче до Дніпра, тим більше таких випадків, адже менше контролю від цивільної влади, оскільки та релокована углиб області, в більш безпечні громади.

Окремо Юрій Соболевський звернув увагу на роботу російської пропаганди в напрямку формування впливу на дітей.

«Зустрічі школярів з представниками слідчого комітету  — це ледь не постійна «акція». Перед початком уроків в школах дітям обовʼязково вмикають гімн росії. Був випадок, коли всім класом діти відмовилися вставати. З усіма батьками провели розʼяснювальну роботу представники окупаційної поліції. Також, продовжують свою активну роботу напівгромадські формації накшталтЮнармія та інші, спрямовані на інтеграцію дітей в систему «руського міра», підміну історіїц, цінностей, знищення українськоїк ідентичності та мілітарізації наших дітей», — повідомив Юрій Соболевський.