Туризм в Росії летить невідомо куди…

2 года назад 0

Санкції, які наклали на Росію, вже негативно впливають на різні сфери її економіки. Помітно вони торкнулися такої галузі, як туризм. 

З початком військового нападу на Україну країни Європи, США та Канада почали закривати свій повітряний простір для російських літаків. Наступні санкції заборонили РФ користуватися повітряними суднами компаній Західної Європи та Америки, які перебували в лізингу*. Тепер Росія повинна повернути літаки західним компаніям, а іноземні Boeing та Airbus, що знаходяться в їх власності, взагалі перестали обслуговувати. У такій ситуації росіяни незабаром не зможуть літати не тільки за кордон, але й над територією власної країни.

Також європейські та американські санкції суттєво торкнулися, як внутрішнього, так і зовнішнього туризму Росії. На початку березня 2022 року міжнародні системи бронювання готелів та житла Booking, Agoda, AirBnB перестали працювати у РФ. Тож забронювати житло неможливо не тільки за кордоном, а й на території країни.

Проблеми виникли й російськими туристами. Як повідомляє РБК-Україна, в Таїланді, який вважається одним з популярних курортів серед громадян РФ, застрягло понад 7 тисяч туристів. Відпочивальники, які приїхали сюди в лютому-березні, не можуть навіть скористатися банківськими картками для оплати харчування та проживання в готелях. Це пов'язано з тим, що більшість російських банків вже відрізані від системи SWIFT. Та й тайські комерційні банки не приймають картки Visa й MasterCard, які випустили в Росії.

На інших напрямках зовнішнього туризму також спостерігається гнітюча ситуація для РФ. Їх туроператори, такі, наприклад, як Space Travel, фіксують падіння продажів турів на 80 %. Основний спад прийшовся на продаж турпакетів до Мальдів, Сейшелів, ОАЕ тощо. Зараз, за даними туроператора “Дельфін”, російські туристи навіть вже не планують подорожі в середині країни. Чому? Більшість відмовляється від поїздок через падіння доходів та нестабільної економічної ситуації. На сьогодні у внутрішньому туризмі РФ падіння продажів туристичних послуг досягло 70 %, якщо порівнювати їх з першою половиною лютого 2022 року.

Туристичні експерти стверджують: якщо ситуація не стабілізується, то частина туристів взагалі відмовиться від поїздок. Хоча деякі туроператори сподіваються, що потік російських туристів, які їздили до Єгипту та Карибського регіону, перенаправиться на внутрішні курорти. Чесно кажучи, не дуже ймеш цьому віри. Невже росіяни, які звикли до європейського рівня сервісу, віддадуть перевагу Адлеру чи Геленджику. Або замість Ейфелевої вежі у Франції та Колізею у Римі поїдуть “насолоджуватися” церквою в Архангельській області або кремлем в Рязані.

Теперішні тенденції туризму в Росії тільки демонструють подальше падіння ринку виїзного туризму. Та й перспективи внутрішнього туризму також доволі туманні.

Лізинг — це вид оренди, предметом якого є повітряні судна, а також супутня їм інфраструктура та обладнання.