В Естонії стартувала виставка робіт херсонської художниці Вікторії Березіної»/>

3 месяца назад 0

У галереї  міста Тарту представлені роботи нашої землячки – сучасної  художниці Вікторії Березіної. Урочисте відкриття відбулось 18 січня в “HAKI gallery. Виставка триватиме до 23 лютого.

“Я у природі. Природа в мені” – так називається нова серія цифрових колажів, створених Вікторією Березіною в Естонії. Сюди мисткиня переїхала з Херсонщини восени 2022 року.

Світлини з виставки. Авторка фото Maria Kilk 

Твори на її виставц, за словами авторки, відтворюють подорож людини до джерела сили в природі.

Війна спустошує не лише матеріальний, а й внутрішній світ людини. Хаос руйнує  основу нашого «я», залишаючи порожнечу в думках і душі. Чим заповнити її, щоб повернути собі цілісність? Кожен знаходить свої шляхи… Для мене це завжди природа, – пояснює концепцію своєї роботи авторка.

Робота “ Небо плаче сьогодні пронизливо”

Вікторія зізнається: мальовнича Херсонщина завжди була для неї місцем сили. Подорожуючи Естонією, вона ніби впізнавала в естонських лісах, ріках та озерах рідні краєвиди. В роботах відчувається ностальгія за батьківщиною, сум від того, як змінює рідну землю  війна, і віра у відродження.

Колаж “Вітер спогадів забирає тугу плавнів”

Авторка переконана: як природа зрештою оживає, проростає, прокидається після затяжної зими, так і ми проростемо, відновимося і з новими силами відродимо себе й світ навколо…

“Душа знову розквітає” 

Варто згадати, що Вікторію в Естонії знають не тільки, як художницю, а і як авторку мистецького щоденника війни «Листи Вікторії». Він виник під час листування мисткині з тартуським галеристом Раулем Орєшкіним у перші місяці повномасштабної війни. Цей щоденник був у відкритому доступі. Тож поки Вікторія впродовж 7 місяців залишалася в окупації, з її листів тисячі естонців дізнавалися про те, що відбувалось на Херсонщині. А в листопаді 2023 року на основі щоденника Вікторії видавництво “Petrone Print” випустило  книгу “Мій Херсон. Листи з України”. Презентації вже відбулися в Тарту та в Таллінні.

Вікторія Березіна та книга її листів

Про життя художниці в окупації та її особистий артспротив читайте в матеріалі.