В Ірані експонують картину, яку викрали російські окупанти з Херсонського художнього музею

5 месяцев назад 0

В Ірані експонують постер, копію викраденої російськими окупантами картини Івана Лободи «Вишивальниця».

Про це повідомляє Херсонський художній музей.

Фото зі сторінки музею

“За ініціативи посла України в Ісламській республіці Іран, нашу країну представляє твір, який є свідоцтвом злочину Росії проти культурної спадщини України”, – йдеться в дописі.

Також на етикетці до картини й у каталозі виставки йдеться про те, що полотно викрала окупаційна влада.

Фото зі сторінки музею

З 8 по 17 грудня 2023 року в культурно-історичному комплексі Ніаваран у Тегерані експонується художня виставка «Humanity. Solidarity. One Planet» («Людство. Солідарність. Одна планета»). Представлені твори мистецтва та культурна спадщина з 35 держав.

На сторінці музею пишуть, що «Вишивальниця» Івана Лободи зникла під час окупації Херсона (березень – листопад 2022 року) разом із близько 11 тисячами творів мистецтва, які перебували в колекції Херсонського художнього музею.

Зазначається, що за задумом організаторів, виставка «Humanity. Solidarity. One Planet» – це заклик до всіх людей об’єднатися, щоб побудувати світ, де панує співчуття, де ніхто не залишиться осторонь і де добробут як людей, так і планети, є пріоритетом.

Станом на 7 листопада, працівники Херсонського художнього музею ідентифікували 70 творів мистецтва, які викрали російські окупанти.

Американські музейники завдяки супутниковим знімкам зафіксували мародерство окупаційної влади в Херсонському художньому музеї. 

Український бренд випустив благодійну колекцію шовкових хусток «Викрадене мистецтво», на яких зобразили чотири твори викрадені російськими окупантами  з Херсонського художнього музею.