В ISW повідомили, які плани має Росія на Херсонську область»/>

4 месяца назад 0

Росія планує утримувати нинішню лінію фронту в Херсонській області вздовж річки Дніпро й стурбована лише тим, щоб запобігти просування українських сил на півдні України в напрямку окупованого Криму. 

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війні (ISW) з посиланням на німецьке видання “Bild”.

Призначений Кремлем голова Херсонської області Володимир Сальдо постійно заявляє про те, що армія РФ “звільнить” Херсон, а також Одесу, Миколаїв. Однак 15 жовтня окупаційний очільник  визнав, що ЗСУ закріпилися на лівобережжі Херсонщини.

Окрім цього, аналітики пишуть, що “Bild” з посиланням на розвідувальні дані та свої джерела повідомляє про те, що Росія планує окупувати українські території за межами чотирьох незаконно вже анексованих областей протягом 2024-2026 років. Ці цілі збігаються з поточними локальними наступальними операціями російських військових, наголосили в ISW.

За їхньою інформацією, Росія планує захопити всю територію Донецької та Луганської областей і до річки Оскіл у Харківській області до кінця 2024 року. У 2025 і 2026 роках – значні частини Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей, включаючи місто Харків.

ISW не може підтвердити правдивість звітів “Bild”, але плани РФ щодо війни в Україні до 2026 року відповідають підготовці Росії до тривалих військових дій. Зазначається, що російське військове командування проводить реструктуризації та розширення для формування стратегічних резервів, також у РФ поступово мобілізують резерви ЗС.

Аналітики інформують, що раніше “Bild” опублікував досить точні дані розвідки про плани стосовно повномасштабного вторгнення Росії в Україну у грудні 2021 року, згідно з якими Росія атакуватиме Україну на півдні з Криму, з контрольованої РФ території на сході України та з півночі наприкінці січня або на початку лютого 2022 року.

Від жовтня в американському Інституті вивчення війни фіксують успіхи ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу Кринків. 11 грудня в ISW оцінили, що українські сили контролюють весь острів Великий Потьомкінський, який розташований біля Херсона. Крім того, у звіті розвідки Міністерства оборони Великої Британії йдеться про те, що на початку грудня новосформована 104-та гвардійська повітряно-десантна дивізія ВДВ Росії, під час бойового “дебюту” в Херсонській області зазнала надзвичайно великих втрат і не змогла досягнути поставлених цілей.