В Офісі Генпрокурора розповіли, скільки людей затримали на Херсонщині за колабораціонізм

5 месяцев назад 0

У Херсонській області з січня по жовтень 2023 року за фактом колабораційної діяльності затримали 36 людей. Для порівняння за цей же період минулого року за колабораціонізм затримали семеро людей.

Про це йдеться у відповіді Офісу Генпрокурора на запит Медіаплатформи "Вгору".

У відомстві повідомили, що з січня по жовтень 2023 року на облік поставили 482 кримінальних правопорушення за фактом колабораціонізму в Херсонській області. 177 людям вручили підозри, з них для 125 фігурантів кримінальні провадження закінчилися розслідуванням.

У Херсонській обласній прокуратурі пояснили, що поки неможливо затримати всіх підозрюваних і притягнути їх до відповідальності:

“Велика кількість негідників перебуває на лівому березі, але законом передбачено заочно притягувати їх до кримінальної відповідальності!”

У таких випадках, коли підозрювані переховуються від органів слідства та суду, застосовують спеціальне досудове розслідування. 

До того ж не для всіх порушників передбачений саме арешт, адже є й ті, чиї дії кваліфікують як заперечення агресії РФ проти України, що не вважається тяжким злочином і не передбачає тримання під вартою.  

Як пояснили в прокуратурі, щодо таких людей також відкривають кримінальні провадження, їм вручають підозри, направляють справи до суду, але самих фігурантів не затримують. 

За це можна отримати покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років.

В інших випадках покарання за колабораціонізм коливається від 5 до 10 років ув'язнення та від 10 до 15 років із можливою конфіскацією майна. Якщо через колабораційні дії загинули люди чи настали інші тяжкі наслідки, то покарання може бути аж до довічного позбавлення волі.

У квітні 2023 року Офіс Генпрокурора повідомляв, що в Херсонській області поліція задокументувала понад 60 випадків зґвалтувань цивільних військовими РФ.

У липні документатори Української Гельсінської спілки з прав людини заявляли про зафіксування понад 44 тисячі фактів та свідчень про воєнні злочини РФ проти цивільного населення України. З них майже 4 тисячі епізодів – на території Херсонщини.