В Україні не прийматимуть в експлуатацію будинки, не облаштовані під потреби інвалідів

4 года назад 0

Сертифікат про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта не будуть видавати, якщо об’єкт не буде відповідати вимогам щодо доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Відповідну норму містить закон «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності)» (у редакції проекту №473-IX), який підписав Президент України Володимир Зеленський, передає «Закон і Бізнес».

Закон дає визначення понять «маломобільні групи населення» та «засоби безперешкодного доступу до об’єктів». Згідно з документом, серед підстав для відмови органом державного архітектурно-будівельного контролю видачі сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта з’являється також критерій щодо доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Крім того, облаштування засобів безперешкодного доступу до об'єктів житлово-комунального та громадського призначення, зокрема до під'їздів та/або квартир у житлових будинках, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення може здійснюватися за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.